Ako ovog vikenda planirate roštilj, iznenadite obitelj malo drukčijim i kreativnijim receptima!
1. Pileća prsa s limunom i glazurom od meda
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa
- 2 žlice meda
- 100 ml limunova soka
- malo brašna
- sol, papar
- 1/2 žličice đumbira u prahu
- malo šećera
- ružmarin
- maslinovo ulje
Priprema:
Pileća prsa operite. U posudi pomiješajte limun, med, sol, papar, đumbir, ružmarin i malo šećera. Na grilu popržite odreske i, kad su skoro gotovi, izvadite ih na tanjur. U posebnoj posudi zagrijte maslinovo ulje te dodajte mješavinu limuna, meda i začina pa uz stalno miješanje pustite da umak prokuha. Med i šećer trebaju se otopiti, a umak postati lagano ljepljiv. Potom dodajte odreske i ostavite još jednom da sve prokuha.
Planirate roštilj? Imamo odličan recept za marinadu od tamnog piva
2. Piletina u marinadi od grčkog jogurta
Sastojci:
- 4 fileta pilećih prsa
- 150 g grčkog jogurta
- maslinovo ulje
- začini (timijan, peršin i sl.)
- malo češnjaka u granulama
Priprema:
U posudi pomiješajte grčki jogurt, pola žlice maslinova ulja, malo češnjaka u granulama, peršin i timijan. Piletinu narežite na odreske (ne suviše tanke) te ih stavite u marinadu barem dva sata. Nakon određenog vremena mariniranja, odreske stavite na gril i pecite sa svake strane . Poslužite uz kuhanu brokulu, avokado, kvinoju ili neku drugu salatu po želji.
Ražnjići od lososa – ukusno jelo za cijelu obitelj
3. Najsočnija piletina
Sastojci:
- pileći zabatak
- sol, papar
- med
- limun
- češnjak
- senf
- crvena paprika
- maslinovo ulje
- mješavina začina (ružmarin, timijan i sl.)
Priprema:
Piletina će imati izvrstan okus i nevjerojatnu sočnost ako je marinirate s medom, limunom, češnjakom, senfom, paprom, crvenom paprikom i začinima. Meso u marinadi držite što dulje, najbolje preko noći, a to osobito vrijedi ako ste odlučili upotrijebiti pileća prsa koja su suha i koja se tijekom pečenja još dodatno osuše. Ako pečete batak i zabatak, najbolje je ih odvojiti jedno od drugoga, jer će se tako bolje ispeći. Nakon što meso izvadite iz marinade, pecite ga na grilu nekoliko minuta sa svake strane.
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock