Jedete li koštice s lubenicom ili ih bacate?
Čini se da su jako zdrave i da samo par žlica koštica sadrži u sebi 30 g proteina! Također će ponuditi dobre doze magnezija, cinka, kalija i vitamina B – kompleks.
Bogate proteinima a siromašne kalorijama, sjemenke lubenice mogu biti zdrav dodatak prehrani. Možete ih tostirati i jesti kao grickalicu ili ih dodati salatama te kašama. Ako čete ih pržiti u pećnici, prethodno ih morate dobro osušiti.
Idealne za one na dijeti
Ako ste na dijeti, one će ugasiti apetit i dugo vas držati sitima radi proteina koje sadrže. Osim što će pomoći radu metabolizma, kroz vrijeme mogu pozitivno utjecati na krvni tlak i omjer masnoća i mišića na tijelu.
Koštice lubenice mogu poboljšati zdravlje srca
Ako ih jedete sirove, one će proći kroz probavni sustav, a ako ih jedete tostirane, tijelo ih može procesuirati i iskoristiti nutrijente. Samo 28 grama sadrži 35 posto potrebnog dnevnog unosa magnezija, a taj mineral sudjeluje u oko 300 procesa u tijelu. Magnezij dobro djeluje na zdravlje srca i cjelokupno zdravlje. Manjak magnezija pak može uzrokovati razne probleme.
Bolja probava
Kao što znate, vlakna će podržati pravilan rad crijeva, a prehrana bogata prehrambenim vlaknima će smanjiti rizik od nastanka dijabetesa, hemoroida, bolesti srca i razvoja raka. 100 g koštica nudi oko 40 g vlakana, pa je jasno da će vas zasititi i olakšati dijetu.
“Nemojte pretjerivati jer se u košticama nalazi i dosta netopivih vlakana koja će se zadržati u crijevima ako nema dovoljno tekućine da ih pokrene prema van pa može doći do zatvora ili nadutosti.“, dodala je nutricionistica Gina Keatley. Žene bi u danu trebale pojesti oko 25 g vlakana, a muškarci oko 50.
Zdravlje kože
Kako sadrže vitamine i minerale te antioksidante, mogu utjecati i na izgled kože. Štite tako od štetnog utjecaja vanjskih faktora i povećavaju obnovu stanica. B vitamini iz koštica će pospješiti zarastanje ožiljaka, a riboflavin može spriječiti sušenje i upalne procese.
Ako želite topiti masnoće dok spavate, ovu jednostavnu i ukusnu namirnicu jedite navečer
5 dobrih razloga zašto jesti lubenicu
1. Čisti organizam
Bogata je elektrolitima i vodom, ima jako malo kalorija (30 kalorija na 100 g) pa je odlična za dijetu. Savršeno čisti organizam i izbacuje otrove. Obiluje fitonutrijentima i antioksidansima koji čuvaju zdravlje.
2. Vitamin A
Odličan je izvor vitamina A (100 g svježe lubenice ima 569 mg ili 19 posto dnevne potrebe ovog vitamina). Vitamin A je važan za održavanje zdrave kože, sluznice pluća i usne šupljine.
3. Bogata antioksidansima
Lubenica je bogata i antioksidansima kao što su likopen, betakaroten, lutein, zeaksantin i kriptoksantin, koji su učinkoviti u prevenciji raka dojke, prostate, debelog crijeva, pluća i gušterače.
4. Izvor kalija
Odličan je izvor kalija, koji je nužan za ravnotežu elektrolita, prijeko potrebnih za normalan srčani ritam i tlak. Kalij je važan u sprečavanju srčanih i moždanih udara.
Što nutricionistica želi da znate o omega-3 masnim kiselinama i bolesti COVID-19? Jako je važno
5. Ništa bez vitamina C
Sadrži velike količine vitamina B6 (piridoksina), tiamina (vitamina B1), vitamina C i mangana. Vitamin C jača imunitet, a mangan kao element u tragovima odgovoran je za zdravlje kože i kostiju.
A. A.
Foto: Shutterstock