Ima li nešto ukusnije od svježe i zrele breskve? Danas od nje možete napraviti i ukusan desert.
U pitanju je jednostavan recept za kolač koji će vas sigurno oduševiti, a ako niste znali krostata je talijanski pečeni kolač ili pita, a može se pripremati od raznog voća kao što su šljive, breskve, smokve ili bobičasto voće.
Potrebni sastojci:
- 10 žlica neslanog maslaca
- 350 g brašna
- 25 g šećera u prahu
- 1 žličica soli
- ¾ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice mljevenog muškatnog oraha
- 2 jaja
- 2 žlice vrhnja za šlag
- 8 srednje velikih breskvi
- 3 žlice šećera
- 3 žlice gustina
- 1 žličica vodice cvijeta naranče (ako želite)
- 14 amaretti kolačića
- za posluživanje; sladoled od vanilije
Znate li zašto je krumpiru dobro dodati ocat za vrijeme kuhanja? Genijalan trik
Priprema:
- Izrežite maslac i ostavite na sobnoj temperaturi
- Brašno, šećer u prahu i ½ žličice soli te prašak za pecivo i muškatni orah stavite u posudu i miješajte mikserom.
- Dodajte maslac i nastavite miješati oko 5 minuta.
- 2 jaja i 1 žlicu vrhnja stavite u malu posudu i izmutite vilicom. Dodajte smjesi od brašna i nastavite miksati par minuta.
- Pobrašnite površinu i napravite okrugli oblik od tijesta. Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak minimalno 2 sata.
- Napunite veliku posudu vodom i pustite da zaključa. Na breskvama nožem napravite na dnu jedan X, dovoljno je da zarežete koru. Stavite ih u vodu na 30 sekundi, izvadite van, stavite pod hladnu vodu i ogulite.
- Narežite ih na kriške i stavite u veću posudu te posipajte šećerom, gustinom, vodicom od cvijeta naranče i ostatkom soli te pomiješajte da se dobro oblože.
- Izmrvite kekse.
- Tijesto izvadite iz hladnjak i stavite na pobrašnjenu površinu te izvaljajte tijesto da bude nešto veće od okruglog i plitkog kalupu za pečenje
- tijesto stavite na papir za pečenje te u posudu u kojoj ćete peći.
- Ostavite malo mrvica od keksa sastrane a ostatak stavite na tijesto.
- Sad na to posložite breskve i rubove tijesta nježno prebacite preko njih.
- Ostatkom vrhnja premažite sve i dodajte još mrvica (keksa).
- Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva, a dok se ona grije, vi kolač stavite na 15 minuta u zamrzivač.
- Pecite oko 50 minuta. Servirajte vruće ili toplo, a dodajte prilikom posluživanja i malo sladoleda od vanilije.
Dobar tek!
Najluđi recept koji ćete probati ovog ljeta: Odresci od kupusa s neodoljivim začinima
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock