Krostata od svježe breskve je jedini recept za kolač koji vam treba ovog ljeta - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Krostata od svježe breskve je jedini recept za kolač koji vam treba ovog ljeta

Shutterstock

Ima li nešto ukusnije od svježe i zrele breskve? Danas od nje možete napraviti i ukusan desert.

U pitanju je jednostavan recept za kolač koji će vas sigurno oduševiti, a ako niste znali krostata je talijanski  pečeni kolač ili pita, a može se pripremati od raznog voća kao što su šljive, breskve, smokve ili bobičasto voće. 

Potrebni sastojci: 

  • 10 žlica neslanog maslaca
  • 350 g brašna
  • 25 g šećera u prahu 
  • 1 žličica soli
  • ¾ žličice praška za pecivo 
  • ¼ žličice mljevenog muškatnog oraha 
  • 2 jaja
  • 2 žlice vrhnja za šlag
  • 8 srednje velikih breskvi
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice gustina
  • 1 žličica vodice cvijeta naranče (ako želite) 
  • 14 amaretti kolačića 
  • za posluživanje; sladoled od vanilije 

Znate li zašto je krumpiru dobro dodati ocat za vrijeme kuhanja? Genijalan trik

Priprema:

  1. Izrežite maslac i ostavite na sobnoj temperaturi 
  2. Brašno, šećer u prahu i ½ žličice soli te prašak za pecivo i muškatni orah stavite u posudu i miješajte mikserom. 
  3. Dodajte maslac i nastavite miješati oko 5 minuta. 
  4. 2 jaja i 1 žlicu vrhnja stavite u malu posudu i izmutite vilicom. Dodajte smjesi od brašna i nastavite miksati par minuta. 
  5. Pobrašnite površinu i napravite okrugli oblik od tijesta. Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak minimalno 2 sata. 
  6. Napunite veliku posudu vodom i pustite da zaključa. Na breskvama nožem napravite na dnu jedan X, dovoljno je da zarežete koru. Stavite ih u vodu na 30 sekundi, izvadite van, stavite pod hladnu vodu i ogulite. 
  7. Narežite ih na kriške i stavite u veću posudu te posipajte šećerom, gustinom, vodicom od cvijeta naranče i ostatkom soli te pomiješajte da se dobro oblože. 
  8. Izmrvite kekse. 
  9. Tijesto izvadite iz hladnjak i stavite na pobrašnjenu površinu te izvaljajte tijesto da bude nešto veće od okruglog i plitkog kalupu za pečenje
  10. tijesto stavite na papir za pečenje te u posudu u kojoj ćete peći. 
  11. Ostavite malo mrvica od keksa sastrane a ostatak stavite na tijesto. 
  12. Sad na to posložite breskve i rubove tijesta nježno prebacite preko njih. 
  13. Ostatkom vrhnja premažite sve i dodajte još mrvica (keksa). 
  14. Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva, a dok se ona grije, vi kolač stavite na 15 minuta u zamrzivač.  
  15. Pecite oko 50 minuta. Servirajte vruće ili toplo, a dodajte prilikom posluživanja i malo sladoleda od vanilije. 

Dobar tek!

Najluđi recept koji ćete probati ovog ljeta: Odresci od kupusa s neodoljivim začinima

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo