Matcha čaj – otkrijte 5 glavnih benefita, saznajte tko ju ne smije piti i kako prepoznati kvalitetnu matchu te isprobajte 5 ukusnih recepata za pića i kolače.
Matcha je fino mljeveni prah zelenog čaja, tradicionalno korišten u japanskoj čajnoj ceremoniji. Za razliku od klasičnog zelenog čaja koji se priprema namakanjem listova, matcha se konzumira u cijelosti, zbog čega sadrži koncentriranije hranjive tvari i antioksidanse te zbog toga ima brojne dobrobiti.

Benefiti matcha čaja
Visok sadržaj antioksidanasa
Matcha je bogata katehinima, posebno epigalokatehin galatom (EGCG), koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju upale.
Poboljšava fokus i mentalnu jasnoću
Zahvaljujući kombinaciji kofeina i L-teanina, matcha potiče opuštenu budnost bez nervoze koju može izazvati kava. L-teanin povećava proizvodnju alfa valova u mozgu.
Potiče metabolizam i sagorijevanje masti
Istraživanja pokazuju da katehini u matchi mogu povećati termogenezu i ubrzati metabolizam, što pomaže u kontroli tjelesne težine.
Detoksikacija
Kao da je bogata klorofilom, matcha pomaže u detoksikaciji tijela od teških metala i kemijskih toksina.
Podrška imunološkom sustavu
Matcha ima antibakterijska i antivirusna svojstva, može pojačati obranu organizma.

Tko ne bi trebao konzumirati matchu?
- Trudnice i dojilje: zbog visokog sadržaja kofeina (oko 70 mg u šalici matcha čaja, što je približno isto kao jedna šalica kave), trudnicama se savjetuje umjerenost.
- Osobe osjetljive na kofein: mogu osjetiti nervozu, nesanicu, povišen puls.
- Osobe s poremećajima spavanja ili anksioznošću: kofein može pogoršati simptome.
- Djeca: zbog kofeina i potencijalnog stimulansa za živčani sustav.
- Osobe na određenim lijekovima: npr. antikoagulansima, jer katehini mogu utjecati na njihovu učinkovitost.
Uvijek se savjetuje konzultirati liječnika prije redovne konzumacije.

Koja pića sadrže najviše kofeina i što se događa ako pretjerate
Kako prepoznati kvalitetnu matchu?
- Boja
Kvalitetna matcha je svijetlo do intenzivno zelena, gotovo fluorescentna. Tamnozelena ili žućkasta boja znak je niže kvalitete ili starijeg praha. - Tekstura
Pravi matcha prah je izrazito fino mljeven, gotovo poput svile ili pudera. Grublji ili grudičast prah ukazuje na lošiju kvalitetu ili krivo skladištenje. - Okus
Dobra matcha ima slatkast, blago travnat i umjereno gorkast okus. Pretjerano gorak ili opor okus može značiti nižu kvalitetu ili nepravilnu pripremu. - Porijeklo
Najkvalitetnija matcha dolazi iz Japana, najčešće iz regija kao što su Uji (Kyoto), Nishio (Aichi) i Shizuoka. Kvaliteta može ovisiti i o načinu uzgoja (zaštićena od direktnog sunca prije branja). - Pakiranje i svježina
Matcha je vrlo osjetljiva na vlagu, svjetlost i zrak. Kvalitetna matcha dolazi u zapečaćenim, neprozirnim pakiranjima, idealno u manjim količinama. Provjerite rok trajanja i preferirajte one koje su svježe mljevene. - Certifikati i oznake
Potražite proizvode s oznakama organic / bio i certificiranim proizvođačima. Neki vrhunski brendovi daju i detalje o vrsti lista, vremenu berbe i načinu proizvodnje.

Recepti s matchom
Matcha koktel s limunom i medom
Sastojci:
- 1 čajna žličica matcha praha
- 200 ml hladne vode
- Sok pola limuna
- 1 žlica meda
- Led
Priprema:
U šalici ili shakeru pomiješajte matchu s hladnom vodom, dodajte limunov sok i med. Dobro promućkajte i ulijte u čašu s ledom. Osvježavajući, zdrav i lagani koktel.
Matcha mojito (bezalkoholni)
Sastojci:
- 1 žličica matcha praha
- 10 listova svježe mente
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žlica šećera ili agavinog sirupa
- Gazirana voda
- Led

Priprema:
U čaši zdrobite mentu sa šećerom i limunom, dodajte matchu rastopljenu u malo vode, napunite ledom i dolijte gaziranu vodu. Lagano promiješajte i uživajte.
Matcha latte s bademovim mlijekom
Sastojci:
- 1 žličica matcha praha
- 200 ml bademovog mlijeka
- 1 žlica meda ili javorovog sirupa
Priprema:
U malo vruće vode rastopite matchu, zatim dodajte zagrijano bademovo mlijeko i zasladite medom. Pjenasto i kremasto piće, idealno za jutro.
Matcha cheesecake bez pečenja
Sastojci:
- 200 g mljevenih badema ili keksa
- 80 g kokosovog ulja (otopljenog)
- 400 g krem sira
- 150 ml vrhnja za šlag
- 100 g šećera u prahu
- 2 žličice matcha praha

Priprema:
Pomiješajte bademe s kokosovim uljem i utisnite u kalup za tortu. U zdjeli izmiksajte krem sir, vrhnje, šećer i matchu dok ne postane glatko. Prelijte preko podloge i ostavite u hladnjaku minimalno 4 sata prije posluživanja.
Matcha keksići s bijelom čokoladom
Sastojci:
- 150 g brašna
- 1 žličica matcha praha
- 100 g maslaca
- 80 g šećera
- 1 jaje
- 100 g bijele čokolade (nasjeckane)
Priprema:
Maslac i šećer izmiksaj, dodaj jaje, zatim brašno i matchu. Umiješaj bijelu čokoladu. Oblikuj male kuglice, stavi na papir za pečenje i peci na 180°C oko 10-12 minuta.
A. H.