Žene koje jedu više od tri obroka ribe tjedno imaju manju vjerojatnost za moždani udar, sugeriraju rezultati nove studije švedskog Instituta Karolinska.
Oni su pokazali kako ljubiteljice ribe imaju 16 posto manji rizik za moždani udar od dama koje jedu ribu najmanje jednom tjedno.
“Potrošnja ribe je u mnogim zemljama, uključujući i SAD, daleko preniska. Ako želite biti zdravi i spriječiti brojne bolesti, riba mora biti što češće na vašem meniju”, poručuje dr. Dariush Mozaffarian sa Sveučilišta Harvard.
No, kako odabrati najkvalitetniju vrstu ribe? Stručnjaci savjetuju: ako možete birati – odaberite ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, skuše i tune. Međutim, imajte na umu da je bilo koja vrsta ribe bolja od nikakve.
Upravo su spomenute masne kiseline te koje smanjuju rizik od moždanog udara, snižavajući krvni tlak i masnoću u krvi.
Istraživanja su pokazala kako su riblja jajašca najbolji izvor omege-3.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu American Journal of Clinical
Nutrition.
K. R.