Još uvijek se ne možete prisiliti na konzumaciju zelenog povrća? Možda će vas rezultati novog istraživanja uvjeriti u suprotno.
Brojne dosadašnje studije su potvrdile da povrće iz porodice krstašica poput brokule, prokulica i kupusa sadrži hranjive tvari koje pomažu u borbi protiv raka. No, dobra je vijest da su znanstvenici najnovijim istraživanjem otkrili kako sulforafan – ključan sastojak skriven u klicama brokule pomaže suzbiti širenje raka dojke.
Studija je pokazala kako, osim zelenog povrće, zaštiti zdravlja doprinosi i
đumbir. On može smanjiti rizik od raka debelog crijeva.
Rak debelog crijeva drugi je po redu vodeći uzrok smrtnosti zbog raka u razvijenim zemljama, unatoč činjenici da se ova bolest može izliječiti kirurškom intervencijom ukoliko je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi.
Osim što može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, istraživanja su potvrdila učinkovitost đumbira u liječenju mučnine uzrokovane kemoterapijom, morskom bolešću, tzv. jutarnje mučnine i proljeva. Ljekoviti začin se može pohvaliti analgetskim, antipiretičkim, antibakterijskim i sedativnim svojstvima.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Clinical Epigenetics.
K. R.