Popušta vam koncentracija? Ne možete držati oči otvorenima? Ne znate kako prebroditi dugačak dan u uredu i biti prisutni duhom? Donosimo vam nekoliko namirnica koje biste trebali uvrstiti u svoj jelovnik ako želite više koncentracije.
Kofein
Većina nas ne može pravilno započeti dan ako se ne konzultiramo sa šalicom kave. Ona je idealna za razbuđivanje i fokusiranje, no nemojte pretjerati u količini, s obzirom da previše konzumirane kave može dovesti do tremora, glavobolje i nesanice.
Voćni šećeri
Mala količina voćnih šećera može vašem mozgu dati potrebnu snagu za
intelektualni napor, no morate također biti svjesni kako će ovaj skok
koncentracije biti kratkog vijeka. Jedite slatko svježe voće, ali i
tjesteninu od cjelovitog zrna.
Riba
Na tjednom jelovniku bi se riba trebala naći najmanje dva puta kako biste svoj organizam dovoljnim količinama omega-3 masnih kiselina.
Omega-3 štiti od Alzheimerove bolesti, senilne makularne degeneracije oka, osteoartritisa, bolesti krvožilnog sustava, jača kosti,a čak i mališanima pomaže brže naučiti čitati. Održite svoj um britkim uz prirodne masne kiseline.
Rudnici omega-3 masnih kiselina su ribe poput lososa, tune, sardina i sleđa te orasi (brazilski i australski oraščići). Dok se riblje ulje najčešće uzima kao dodatak prehrani bogat omega-3 masnim kiselinama, ulje lanenih sjemenki predstavlja omiljen izvor ovih bogatih nutrijenata za vegetarijance. Probajte tunu u umaku od zelenog papra.
Orašasti plodovi
Uživajte u šaci orašastog voća bez grižnje savjesti jer ćete se tako “nakrcati“
antioksidansima i proteinima kojima nećete misliti na glad, nego na svoje
zadatke koji čekaju rješavanje. Orašasti plodovi također štite mozak od
kognitivnog opadanja i osiguravaju bolje rješavanje sudoku križaljki pod stare
dane.
Borovnice
Borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, osobito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Antocijanin, flavonoid koji borovnici daje prepoznatljivu ljubičastu boju, povezan je s mnogim zdravstvenim dobrobitima: ovo se ukusno voće preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl.
Također, borovnice mogu olakšati fibrozu jetre, smanjiti veličinu tumora i pomažu održati mozak u tip-top stanju: sok od borovnica poboljšava pamćenje.
Zeleno lisnato povrće
Neka vaših pet porcija povrća, koje stručnjaci preporučuju svakog dana uz pet
porcija voća, uključuju špinat, brokulu, peršin i prokulice, tj. zeleno lisnato
povrće koje olakšava koncentraciju zahvaljujući bogatom sadržaju folne
kiseline. Probajte roladu od šunke i špinata.
K. Horvat