Tradicionalni kolač kontinentalne Hrvatske već je generacijama omiljena slastica u kojoj uživaju svi – od najmlađih do najstarijih članova obitelji. Kako ne bi nestala tradicija u ovome užurbanome načinu života, donosimo vam recept za najukusniju orehnjaču.
Danas je eksperimentiranje u kuhinji, pa tako i u pripremi kolača, sve učestalija pojava. Priprema kolača na tradicionalan, starinski način vraća onaj dašak ljubavi utkane u stvaranje proizvoda svojim rukama, koji se danas gotovo izgubio.
Orehnjača je više od slastice. U taj je kolač utkana sva ljubav majki i baka, koje su je prenosile na druge. Pomno i s ljubavlju su čuvale recept predavale ga kćerima i nevjestama.
Recept za orehnjaču
Sastojci:
Za tijesto: 500 g brašna, 50 g maslaca, svježi kvasac, 1 jaje, 3 žumanjka, 2,5 dl mlijeka, 100 g šećera, sol
Za nadjev: 250 g oraha, 2 dl mlijeka, po želji limunova korica, cimet i malo rakije ili ruma
Priprema tijesta:
- Usitniti kvasac, dodati mu žličicu šećera i malo toploga (ne smije biti prevruće) mlijeka te ostaviti desetak minuta da odstoji
- U međuvremenu u posudu prosijati brašno, dodati mu omekšali maslac, žumanjke i jaje, šećer, kvasac i ostatak mlijeka
- Tijesto mijesiti tako dugo dok se na površini ne pojave mjehurići nakon čega ga treba pustiti da počiva pola sata
- Potom tijesto tanko razvaljati, posložiti nadjev, staviti i ostaviti da se odmori desetak minuta
- Tepsiju premazati masnoćom, staviti orehnjaču i peći oko sat vremena na temperaturi od 160 do 180° C
Pri pripremi orehnjače vrlo je važno da kvasac bude svjež. Ako je star, tijesto se neće ukvasati. Bolje je koristiti se svježim nego sušenim kvascem.
Priprema nadjeva:
- Samljeti orahe, dodati šećer, malo ruma ili rakije, dodati naribanu koricu limuna, preliti toplim mlijekom
- Prije nego što se stavi na tijesto, nadjev je potrebno malo ohladiti
Dobar tek!
Foto: Shutterstock
J. R.
Pogledajte recepte za najslasnije božićne kolače, ali i koji začini će vas ovoga Božića oduševiti!