Ova bezglutenska žitarica štiti vaše srce! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ova bezglutenska žitarica štiti vaše srce!

Shutterstock

Savršena za osobe osjetljive na gluten i one koje boluju od celijakije, južnoamerička žitarica koju nazivaju i majom žitarica – kvinoja, ima itekako mnogo dobrobiti za vaše zdravlje.

Iako je kvinoja žitarica, ona se vrlo lako može konzumirati i kao lisnato povrće kao što je, primjerice, blitva. Ova žitarica je itekako bogata različitim aminokiselinama među kojima se najviše ističe lizin, što nije baš uobičajena karakteristika žitarica. 

Nutritivni sastav kvinoje

Odlična žitarica za regenraciju tkiva, za borbu protiv glavobolja, poboljšanje probave, zdravlje srca i sl. Što sve sadrži ova čudesna žitarica nabolje će se vidjeti iz tablice:

Osim spomenutih pozitivnih učinaka na organizam, kvinoja je dobra i za:

  • mršavljenje
  • protuupalno djelovanje
  • smanjivanje razine kolesterola u krvi

Kako ju pripremati?

Kvinoja je jako gorka, stoga ju je potrebno dobro isprati u vodi. Međutim, nikako nije preporučljivo dugo ju namakati jer gorka tvar može prodrijeti u unutrašnjost zrna. Omjer vode i kvinoje može biti i do 5:1, a obično se kuha 30 do 40 minuta. Možete ju koristiti kao rižu ili kus-kus ili ju, pak, samljeti pa koristiti kao brašno za bezglutenski kruh

Četiri vrste brašna odlična za bezglutensku prehranu!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo