Koraba spada u porodicu kupusnjača koja sliči repi, a može biti bijele ili ljubičaste boje.
Ova je biljka odličan izvor vitamina C i B6, kalija, magnezija, folne kiseline i bakra. Poboljšava rad krvožilnoga sustava pa tako sprječava umor. Lišće biljke sadrži vitamin A koji je dobar za zdravlje očiju. Ima nizak udio kalorija, a opet je koraba bogata vlaknima tako da je idealna namirnica za mršavljenje.
1. Koraba u pećnici
Sastojci:
- 4 korabe
- 5 krumpira,
- 1 češnjak
- malo papra
- malo soli
- 50 g maslac
- 100 g sira gouda
- 2 dl kravljega mlijeka
- 1 dl kiseloga vrhnja
Priprema:
- Korabu i krumpir prvo ogulite, operite pa narežite na tanke ploške.
- U loncu rastopite maslac,te dodajte mlijeko. Češnjak sitno nasjeckajte i dodajte u maslac i mlijeko, a potom sve začinite sa soli i paprom.
- U tu smjesu umiješajte ploške korabice i krumpira i pirjajte oko 5 minuta.
- Posudu za pečenje premažite maslacem pa u nju prebacite krumpir i korabu. Pomiješajte naribani sir s kiselim vrhnjem te prelijte preko korabe i krumpira. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 1 sat na 180°C.
2. Popečci od korabe
Sastojci:
- 4 korabe
- 2 jaja
- 200 g oštroga pšeničnoga brašna
- 3 žlice naribanoga parmezana
- 250 ml mlijeka
- malo soli
- malo papra
- ½ šalice peršina
- 1 šalica špeka
Priprema:
- Korabu ogulite i operite. Kuhajte ju oko 10 minuta, pa ostavite da se malo ohladi. Zatim ju narežite na sitne komadiće.
- Brašno stavite u posudu te dodajte jaja i parmezan. To dobro izmješajte. Špek usitnite.
- Od korabe, špeka i peršina napravite gustu smjesu koju potom utopite u smjesu brašna. Ubacite ih na tavu i pržite.
- Kada dobiju finu zlatnu boju izvadite ih i stavite na ubrus kako bi se ocijedile od suvišne masnoće. Možete ih jesti same ili kao prilog za neki veći obrok.
Dobar tek!
Wasabi – ukusan i zdrav japanski hren
Foto: Shutterstock
M.S.