Slab imunitet glavni je razlog lošeg raspoloženja, obolijevanja te u konačnici lošije kvalitete života. Zato u ovo tmurno i prohladno vrijeme posvetite više vremena sebi, odmoru, ali i kvalitetnoj prehrani.
Nagle promjene vremena, loša prehrana te ubrzan način života uz nezaobilazan stres – sve to utječe na naš organizam i imunitet. Prehrambenim navikama puno toga možemo poboljšati, ali i pogoršati. Primjerice, rafinirani šećer je među najvećim neprijateljima imuniteta. Za jačanje imuniteta prednost dajte svježem voću i povrću, cjelovitim žitaricama te općenito neprerađenim namirnicama. Donosimo namirnice koje će vam pomoći da kroz prehranu nabildate imunitet.
Ultimativni vodič – 20 načina kako preživjeti sezonu gripa i prehlada
Koraba
Koraba (zajedno s prokulicama, keljom i kupusom) pripada porodici krstašica, a Nacionalni institut za rak istražuje ju zbog njenih potencijalnih antikanceroznih svojstava. Okusom i teksturom koraba podsjeća na brokulu ili kupus, no nešto je blažeg i slađeg okusa. Zadebljala stabljika s korijenom nalikuje repi i može biti bijele, ljubičaste ili zelene boje s tamnozelenim listovima. Koraba predstavlja pravi rudnik vitamina C – jedna šalica kuhane korabe sadrži 150 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina. Također obiluje kalijem i sadrži više od deset posto preporučene dnevne količine vitamina E. Energetska vrijednost 100 grama svježe korabe iznosi 27 kcal/113 kJ. U toj gramaži sadrži 6,2 posto ugljikohidrata, 1,7 posto proteina i 0,1 posto masti.
Hren
Hren je prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi za jačanje imuniteta te protiv kašlja, plućnih bolesti i općenito infekcija. Sirup od ribanog hrena s medom, propolisom i sjemenom anisa preporučuje se kao jedan je od najboljih prirodnih sirupa za liječenje plućnih bolesti.
Orah
Od svih orašastih plodova, orasi imaju najviše antioksidansa. To znači da sadrže najveću količinu tvari koje nas brane od slobodnih radikala i oštećenja koje oni uzrokuju – bolesti. Predvodnici su zdravlja, stoga ih uključite u svoj svakodnevni jelovnik. Grickajte ih umjesto nezdravog čipsa ili slatkiša. Lako se nose na posao kao nutritivno bogat međuobrok, što znači da ćete neprimjetno osigurati svoju dozu zdravljava tijekom dana. Orasi nisu samo za kolače! Kuhajte s njima i koristite ih u pripremi drugačijih jela od onih na koje ste navikli – nemojte se bojati eksperimentirati u kuhinji!
Batat i mrkva
Povrće narančaste boje – mrkva, bundeva, slatki krumpir – izvrstan je izvor vitamina C koji čini čuda za imunitet. Ovo povrće sadrži beta karoten, snažni antioksidans koji održava imunološki sustav jakim i zdravim. Beta – karoten doprinosi zdravlju očiju, te pomaže u borbi protiv kancerogenih i srčanih oboljenja.
Kaduljin, livadski ili med od kestena – koji odabrati?
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock