Ljepota

Ljepota

Tjelovježba koja to nije. Imamo 6 savjeta za sve koji mrze vježbati, a žele biti fit

Shutterstock

Nije da niste pokušali – od škole trčanja do teretane, ali jednostavno nije išlo. Već nakon trećeg pokušaja ste odustali, a novac koji ste potrošili na članarinu i opremu otišao je u nepovrat. To još uvijek ne znači da ne možete biti u formi – zaposlite svoje tijelo na jedan od načina koje vam predlažemo – izgledat ćete dobro, a osjećati se još bolje!

Nismo svi rođeni kao sportski tipovi, a možda vam jednostavno ne odgovara da vas trener nadgleda triput tjedno i viče na vas. Tu su i pretrpane fitness dvorane, smrdljive garderobe, termini kojih se trebamo pridržavati… Pustite trendove! Uživajte u svakodnevnim aktivnostima koje traže mišićni napor i ostanite u formi, a da se pritom niste ni pošteno oznojili!

Video: Ubojiti 10-minutni trening s užem za preskakanje

1. Igrajte interaktivne video igre

Možete plesati, igrati virtualni tenis, košarku ili bilo koji drugi sport.

Istraživanje je pokazalo je da osobe koje hodaju, trče i penju se igrajući virtualne igre vježbaju više i učinkovitije nego da isto vrijeme provedu na traci za trčanje. Kao bonus, ako igrate aktivne igre, vjerojatnije je i da ćete raditi neke vježbe koje nisu povezane s igrama…

Sagorite 100 kalorija bez znojenja u teretani

2. Povežite ugodno s korisnim

Želite „ubiti“ dvije muhe jednom udarcem? Operite ili ulaštite automobil, očistite dvorište, usisajte stan – radeći ove poslove ujedno odrađujete i trening.

Redovito obavljanje kućanskih poslova pomaže vam da ostanete u formi, a dobro je i za mentalno zdravlje. Znate onaj osjećaj kad ste gotovi s čišćenjem i sve oko vas blista? Tko to more platit?

Koliko kalorija trošimo seksom?

3. Vodite ljubav

Svake minute u krevetu s partnerom potrošiti ćete 5 kalorija – isto kao da odradite žustri trening nordijskog hodanja. Pritom ćete potrošiti jednaku količinu kisika kao da u vrtu skupljate lišće. Povrh toga, znanstvenici tvrde da nas redoviti seks štiti od bolesti srca, ali pod uvjetom da ga prakticiramo u zdravoj i harmoničnoj ljubavnoj vezi.

Kako šetnja pozitivno utječe na vaše tijelo

4. Hodajte s ciljem

Ako ste jedan od onih koji vole hodati sa svrhom i ciljem, pridružite se klubu koji se bavi orijentacijskom hodanjem ili potražite na internetu aplikacije koje mogu poslužiti svrsi (sjećate se kad su svi po šumama i parkovima lovili Pokemone?). Tijekom ove aktivnosti pratiti ćete tragove, obično GPS koordinate, koji vam pomažu da dođete do cilja.

Vježbajte i na poslu!

5. Odradite sastanak „u hodu“

Stalno ste u uredu i nemate vremena za tjelovježbu? Nije istina! Umjesto da s kolegama odradite sastanak u kafiću ili sobi sa sastanke pozovite ih da istu stvar odradite hodajući. Malo ćete se razgibati, a možda na svježem zraku budete kreativniji nego u poslovnom okruženju.

Vodite računa da ovakavu vrstu sastanka možete odraditi s maksimalno dvoje ljudi jer bude li vas previše nećete se moći usredotočiti.

Ples je kao lijek – produljuje život, usrećuje i puni baterije

6. Plešite!

Plesati možete samostalno ili u nečijem društvu – što go odabrali sigurno ćete se dobro zabaviti. Ples učvršćuje mišićni tonus, jača srce i pluća. Također, pozitivno utječe na raspoloženje. Potrebna vam je samo dobra glazba i malo dobre volje.

Trbušnim plesom do pokretljivog tijela

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo