Ispadaju vam trepavice? Saznajte što sve može biti uzrok i kako ubrzati njihov rast - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Ispadaju vam trepavice? Saznajte što sve može biti uzrok i kako ubrzati njihov rast

Shutterstock

Trepavice ispadaju i rastu ponovo svakih 6 do 10 tjedana, pa se to smatra normalnom pojavom.

Gubitak trepavica je normalan proces, ali ako vam se čini da ih gubite u prevelikim količinama, u pozadini mogu biti i neka medicinska stanja, poput bolesti štitnjače te mogu uzrokovati pretjerano ispadanje trepavica.

Koja to medicinska stanja mogu uzrokovati ispadanje trepavica?

Dok je umjereno ispadanje trepavica normalno, postoje neki zdravstveni problemi koji mogu uzrokovati pretjerano ispadanje trepavica.

Alopecia

U pitanju je autoimuna bolest koja uzrokuje da tijelo napada vlastite folikul dlake, što će rezultirati gubitkom kose na tjemenu, tijelu ili licu pa su tu uključene i trepavice. Liječenje ovisi i o godinama, gdje ste izgubili dlake i koliko.

Bolesti štitnjače

Štitnjača je žlijezda u vratu koja kontrolira hormone i igra važnu ulogu u razvoju i održavanja folikul kose. Bilo kakav problem sa  štitnjačom može rezultirati gubitkom kose, pa i trepavica.

U 11 koraka dovedite tijelo u formu do ljeta – na jednostavan i zabavan način

Iritacija radi maskare

Neki će doživjeti alergijske reakcije na određene proizvode za uljepšavanje, poput maskare ili ljepila za trepavice. Upale radi alergijske reakcije mogu uzrokovati ispadanje trepavica. Diranje ili trljanje oka koje je iritirano može uzrokovati ispadanje trepavica.

Upala očnih vjeđa (blefaritis)

Upala očnih vjeđa (blefaritis) može biti uzrokovana bakterijskom infekcijom. Iako ne utječe na vid, može biti prilično neugodno stanje jer će uzrokovati crvenilo oka. Osobe koje muči ovaj problem, vjerojatno imaju velikih problema ako žele da im trepavice budu guste i duge. Svakako je potrebno posjetiti liječnika koji će prepisati lijek od kojeg će vam sigurno biti bolje.

Rak kože

Lokalizirani gubitak trepavica može biti simptom raka kože na kapku, navodi Emily Wood, dermatologinja. Kako štetne stanice raka se šire, prirodni ciklus rasta trepavica može biti poremećen. Tretman često uključuje operativni zahvat kako bi se uklonio tumor i rekonstruirao kapak.

Uklanjanje dlaka britvicom ili voskom? Stručnjaci znaju koja je metoda bolja

Kako potaknuti rast trepavica?

U većini slučajeva će same narasti, ali postoje načini kako možete potaknuti njihov rast. Možete koristiti serume za trepavice, koje će potaknuti rast, a najbolje je s liječnikom porazgovarati o dostupnim opcijama. Važno je nježno postupati s trepavicama jer ako stalno koristite maskaru ili lijepite umjetne trepavice, mogu se zaštopati folikul trepavica a posljedica može biti njihovo ispadanje. Prečesto trljanje oka ili kože oko oka prilikom umivanja može imati isti učinak. Budite pažljivi i zaštitite svoje trepavice.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo