Psiha

Psiha

Ivana Kindl o neobičnoj navici: Već neko vrijeme prakticiram razgovor sa samom sobom

Foto Nicolas Diamane

Ivana Kindl obožava prirodu u proljeće i često na dugim vožnjama biciklom uživa u svim ljepotama koje pruža.

1. Zdrava prehrana

Zadnjih godina trudim se jesti zdravo, sad sam u godinama kad ne smijem navečer jesti tešku hranu, a zbog želučanih smetnji i endometrioze regulirala sam prehranu. Odmalena jedem dosta voća i povrća, juhe, variva, ta navika je ostala. Obožavam povrće i često ga jedem na lešo ili dinstano, a meso minimalno. Volim kaše s voćem i sjemenkama te smoothieje.

2. Redovna tjelovježba

Na internetu sam pronašla pregršt vježbi za jačanje tijela i uspješno ih prakticiram doma. Zaista pomažu, samo treba biti uporan. Lijena sam za teretanu, ali ponekad odem u fitness-park.

3. Vožnja biciklom

Na biciklu me možete vidjeti uvijek, bez obzira na to koje je godišnje doba. Čak mi je najljepše voziti se po zimi, nekako je poseban osjećaj. Osim rekreacije, biciklom obavljam apsolutno sve što treba, i to savjetujem svima.

10 zdravih navika koje mogu poboljšati i vaš život, ali samo je jedna ključ svega

4. Spavanje

Nisam tip koji može funkcionirati sa samo pet sati spavanja kao neki, smatram da je dobar san najvažniji za psihofizičko zdravlje. Ja spavam do 10 sati, a i za glasnice je spavanje najbitnije.

5. Plivanje

Jednostavno obožavam plivanje, ali nisam ljubitelj bazena pa čekam prve tople dane da se odvezem do jezera koje mi je blizu. U plivanju cijelo tijelo radi i najbolje se osjećam kad se tako krećem tijekom ljeta. Ne mogu ni bez mora ljeti jer more je najdivniji lijek za dušu i tijelo.

6. Volim zaviriti u sebe

Razgovor sa samom sobom nije mi nešto strano. Mislim da je od izuzetne važnosti, prvenstveno za mentalno zdravlje, moći razgovarati sa sobom i bolje se upoznati. To prakticiram već neko vrijeme i zaista pomaže. Nije zdravo loše misli držati u sebi, treba uvijek sve izbaciti van.

7. Ljubimci

Svi koji imaju ljubimce o kojima se brinu i paze ih znaju koliko je to ljekovito za zdravlje i dobar imunitet. Meni su moje mačke sve na svijetu, privržene, pune ljubavi, luckaste i smiješne.

8. Priroda

Obožavam prirodu, osobito u proljeće kad se budi, a često volim sjesti na bicikl i uputiti se u dugu vožnju kako bih uživala u svim čarima koje ona pruža. Za mene je to idilično okruženje, uživam u svim ljepotama, mirisima, a posebno u cvrkutu ptica.

Marko Tolja otkrio koja mu je najdraža fizička aktivnost i kako započinje dan

9. Glazba

Slušanje glazbe koja me smiruje nešto je što često radim. Bez glazbe sve bi bilo tako pusto i besmisleno. Ona u meni budi najskrivenije emocije, liječi dušu i smiruje.

10. Voda

Veliko ne gaziranim pićima. Izbjegavam ih u širokom luku jer znam da nisu zdrava, a nisam ih pila ni kao dijete pa mi danas nije teško slijediti tu naviku. Kada sam žedna, popijem vode koju uvijek imam pri ruci.

Foto: Pixsell/Matija Habljak

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo