Jesensko štivo - 9 knjiga koje ćete pročitati u jednom dahu - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Jesensko štivo – 9 knjiga koje ćete pročitati u jednom dahu

Shutterstock

Jedno udobno mjesto, omiljeni topli napitak i nezaobilna dekica uz savršenu knjigu, sve je što vam treba za duge jesenske i zimske večeri.

A ako trebate pomoć kod odabira zanimljivog štiva, donosimo vam nekoliko prijedloga. Najveći problem koji ćete imati jest koju od ovih fantastičnih knjiga prvu početi čitati. 

Zdravstvene dobrobiti čitanja knjige i samo nekoliko minuta na dan

1. Učitelj – Katerina Diamond 

Nova kraljica kriminalističkog žanra napisala je roman koji će čitatelja zbuniti u očekivanjima. Tijelo ravnatelja poznate škole pronađeno je obješeno u glavnoj dvorani u školi.  Nekoliko sati prije kobnog zločina preminuli je primio paket, a iz svega je mogao razumjeti samo jedno: Bliži mu se kraj. Zbog sve češćih zločina u tom mjestu, na detektivima Imogenu Grayu i Adrianu Milesu je da riješe slučaj i ponovo vrate sigurnost u svoj grad. Shvaćaju da su uvučeni u mrežu korupcije, laži i ucjena, a svakim korakom dalje otkrivaju da ova zajednica krije čudne tajne. Pametan i jezovit roman koji otkriva trulež u malom gradiću.

2. Salon za plakanje – Pavao Pavličić

Još jedna književna poslastica našeg omiljenog domaćeg autora kriminalističkih romana. Kao uvijek, nema sumnje da je u pitanju roman u koji ćemo se zaljubiti već na prvim stranicama.

3. Žena u kabini 10 – Ruth Ware 

Hit triler u kojem novinarka Lo Blalock na luksuznom kruzeru svjedoči kako je netko ženu iz kabine bacio u more. Međutim, ne postoji zapis putnika koji je putovao u kabini pored Lo, iako je ona vidjela ženu i čak je posudila šminku od nje prve večeri na brodu. Lo nastavlja istraživati slučaj, ne prihvaćajući mogućnost da je sve umislila, a u tome joj pomaže njezin dečko.

20 savjeta za duži i bolji život

Struktura samog romana je vrlo poznata: žena inzistira da se ubojstvo dogodilo, svi drugi kažu da je luda. No, Lo je jaka i odlučna suvremena junakinja koja odbija sumnjati u dokaze vlastitih instinkata. 

4. Vidim te – Claire Machintosh

Jedna od najstrašnijih stvari je upravo osjećaj da Vas netko prati. Isto radiš svaki dan. Znaš točno gdje ideš. Nisi sam. Kad Zoe Walker vidi svoju fotografiju u rubrici oglasa londonskih novina, odluči saznati zašto je tamo. Nema objašnjenja: samo e-mail adresa, zrnata slika i telefonski broj. Odnosi to svojoj obitelji, a oni svi tvrde da je to netko tko samo izgleda kao Zoe. Sljedeći dan u oglasu je slika druge žene, a dan nakon još jedna. Je li to pogreška? Slučajnost? Ili netko prati svaki potez…
Vidim te je psihološki triler koji je proglašen jednim od najuzbudljivijih i najuspješnijih britanskih romana u 2015. godini.

5. Sestra – Louise Jensen 

Novi roman autorice Louise Jensen ujedno je i njezino prvo književno ostvarenje koje je uskoro nakon objavljivanja ostvarilo golemi uspjeh. Louise Jensen proglašena je najboljim novim autorom prema Goodreadsu u 2016. Mnogi kritičari roman su usporedili s prijašnjim velikim hitovima Djevojka u vlaku autorice Paule Hawkins i  Pustila sam te Clare Mackintosh, a od čitatelja zaslužila je brojne pohvale i dobre ocjene.
Mlada djevojka Grace mnogo je patila nakon smrti svoje prijateljice iz djetinjstva, Charlie. Netom prije smrti, Charlie je izgovorila iznimno čudnu izjavu. I iznenada preminula.

Grace, ranjena još u djetinjstvu, održava se tabletama za spavanje kako bi mogla usnuti ne razmišljajući o tome što su značile zadnje riječi njezine prijateljice.
U potrazi za odgovorima, otvori staru Charlieinu kutiju s uspomenama u kojoj se nalazilo i pismo. Osjećajući da se u njegovom sadržaju možda krije tajna, Grace ga pročita i to je navodi na sljedeće korake. 

6. Tajni život Anne Blanc – Jennifer Kincheloe

Los Angeles 1907. Nedruštvena Anna Blanc po pronicljivosti, sposobnosti i načinu zaključivanja, zasigurno bi se mogla usporediti sa Sherlockom Holmesom, no u ovom vremenu – žene ne bi smjele loviti kriminalce. Odlučna da se oslobodi krutih društvenih okova onog vremena, uzima pseudonim i preuzima posao kao policajka u policijskom odjelu u Los Angelesu. Uskoro otkriva tajnu pozadinu ubojstava u bordelu, koje policajci lukavo prikrivaju. 

Annina želja da razriješi zločine postaje jača od svega do čega joj je stalo: ako je policija razotkrije – dobit će otkaz, ako je njezin otac otkrije – odreći će se svoje vlastiti kćeri, a ako je otkrije njezin zaručnik – vjenčanje zasigurno otpada.

7. Tajni dnevnik Hendrika Groen

Tajni dnevnik Hendrika Groena – veliki bestseler nizozemskog autora čiji je identitet nepoznat, knjiga je koju moraju pročitati svi koji žele proživjeti starost. Riječ je o smiješnom, šarmantnom i pronicljivom djelu koje prikazuje kako se ponašati u suvremenom svijetu onda kada se tijelo polako umara. 
Hendrik Goen je možda ušao u stariju dob, ali je daleko od smrti. Istina, njegove dnevne šetnje su sve kraće jer su mu noge umornije i mora u posjetu liječniku češće nego prije. Preciznije rečeno: on je stariji. No, u njegovom životu zasigurno ima nešto više od čaja i ljekovitih biljaka.

Hendrik nam piše o svom životu, otkrivajući sve svoje uspone i padove, prisjećajući se svih nedaća i lijepih trenutaka koji su ga snašli dok istovremeno obuzdava ono što je ostalo od njegove kose. Neumorni Hendrik Groen je svakako neobičan nizozemski junak – postao je kulturni fenomen u svojoj domovini Nizozemskoj, a sada on i njegov slavni anonimni kreator osvajaju svijet. 

8. Zaslužili su ubojstvo – Peter Swanson

Na noćnom letu iz Londona u Boston Ted Severson susreće privlačnu i tajanstvenu Lily Kintner. Nakon malo previše martinija dvoje neznanaca započinje igru istine tijekom koje jedno drugom otkrivaju vrlo intimne pojedinosti o sebi. Ted govori o svom braku koji je upao u kolotečinu i supruzi Mirandi za koju je siguran da ga vara. Ted i Miranda otpočetka su bili neobičan par – on bogati biznismen, a ona slobodna umjetnička duša, no suprotnosti koje su nekad u njima zapalile plamen strasti više nemaju snagu privlačnosti. 

Ipak, njihova igra poprima zlokoban prizvuk kada Ted u šali kaže da bi mogao ubiti Mirandu zbog onog što mu je učinila. Lily bez okolišanja kaže „voljela bih pomoći“. Zapravo, neki su ljudi, poput pokvarene i nevjerne žene, jednostavno zaslužili ubojstvo….  

9. Kradljivci sreće – Lea Brezar

„Kradljivci sreće“, novi roman autorice Lee Brezar čija se temeljna uloga vješto krije upravo u jednom od protagonista, novo je djelo koje će zaokupiti pozornost brojnih čitatelja. U priči koja donosi uvid u životne peripetije njezinih likova, Lea navodi čitatelje da prodru dublje u same sebe te im donosi odgovore na brojna pitanja njihovih životnih potraga. Potičući ih na mnogostruko nijansirane osjećaje, autorica ponovno pogađa u srž svačijeg vlastitog preispitivanja te svoje riječi isprepleće u novom savjetodavnom romanu.

Zašto je važno podržavati interese djece, pa čak i ako se vama ne sviđaju?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock, Promo

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo