Psiha

Psiha

Profesionalni kuhari otkrili što uvijek imaju u zamrzivaču, a saznajte i zašto

Shutterstock 113264989

Ako vam je zamrzivač u neredu i ni sami ne znate što imate, vrijeme je da nešto promijenite.

Korištenje zamrzivača je odličan način da imate uvijek spremne namirnice koje u tom trenutku ne možete kupiti svježe. Brojne su namirnice koje se mogu i nekoliko mjeseci čuvati u zamrzivaču, puno dulje nego u hladnjaku. Profesionalni kuhari se ustvari često oslanjaju  na namirnice koje imaju u zamrzivaču, a otkrivaju i o kojim se to namirnicama radi i zašto ih je važno tako pohraniti. 

Puretina 

Nikada nije loša ideja da zamrznete komade piletine koja se može u zamrzivaču čuvati i do 4 mjeseca. “Ono čega najviše ima u mom zamrzivaču je piletina bez kosti i kože“, kaže šef Shelly Robinson te dodaje kako je piletina dobar izvor proteina i može se koristiti u raznim jelima. Isto tako, piletina se puno brže odmrzava od ostalog mesa. 

Banane 

Banane vrlo brzo sazrijevaju, a kada se to dogodi imate samo dvije opcije: ili ih pojedite odmah ili ih zamrznite. 

Snizite visoki tlak hranom: Namirnice bogate kalijem su ključne, a dnevni unos kod Hrvata je sramotnih 1,5 grama

“Kada posmeđe, vi ih narežite na kolutiće i stavite u zamrzivač. Ono što ćete onda imati je ukusan sastojak pri ruci kada treba pripremiti zdravi napitak od voća, ali ih možete koristiti i za pripremu raznih jela”, navodi šefica kuhinje Jessica Randhawa.

Maslac 

“Zamrzavam maslac u komadu jer ga jako puno koristim, a ovo je idealan način da osigurate da ga uvijek imate”, dodaje. Dodaje i kako maslac može u zamrzivaču stajati i do 4 mjeseca.

Kruh 

Iako je svježi kruh najbolji, ako ga ne iskoristite isti dan, možete ga zamrznuti na 6 mjeseci. “Nakon što ga narežem, zamotam ga u papri u kojem  sam ga kupila pa stavim u plastičnu vrećicu, dobro zatvorim i pohranim u zamrzivač”, kaže šef Bruce Hill. Osim što će se brzo odmrznuti i biti spreman za korištenje, možete od njega napraviti lako krušne mrvice . 

Smrznute borovnice 

Nije svako voće za zamrzivač, ali borovnice svakako jesu, navodi Shockey te dodaje kako će često kvaliteta biti još bolja jer se zamrzavaju čim se uberu.

Začine 

Svježi začini mogu stajati u zamrzivaču i do godine dana bez da se pokvare. To znači da ako ste ubrali previše bosiljka ili perišina, uvijek ga možete pohraniti u zamrzivaču i koristiti usred zime.  Mitch Prensky, šef kuhinje, kaže kako ih on nareže i pohrani u posudu za led, a kad mu zatreba samo izvadi kockicu te doda jelu. Važno je dodati da će njihova kvaliteta i aroma biti jednaka svježem bilju.

Gordon Ramsay otkrio 4 trika koja su mu pomogla da smršavi čak 23 kilograma, ali i održava kilažu

Grašak 

“Odlična namirnica za čuvanje u zamrzivaču, posebno jer ju često koristimo i možemo dodati raznim jelima, a tijekom jeseni i zime nam baš nisu dostupne slične svježe namirnice”, navodi Claudia Sidoti, šefica kuhinje.

Slanina 

Većina će mesa biti dobra za korištenje oko 4 mjeseca nakon što ste ga pohranili u zamrzivač, ali to se ne odnosi na slaninu koja može stajati i do 6 mjeseci. Šefica Scism kaže da je najbolje spremiti ga tako da ju stavite u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač. Ako niste znali, slaninu je lakše rezati kada je zamrznuta, što je jako dobra vijest. Uz to, jako se brzo odmrzava.

Juha 

Domaća juha je uvijek jako ukusna i može se koristiti kao temeljac za mnoga jela a u hladnjaku može stajati i do 6 mjeseci. Šefica Step Yong kaže kako je pileći temeljac najbolje pripremati jer ga se može koristiti kao juhu ali i kao dodatak raznim jelima. Isto tako ga možete staviti u posudu za led, pa uzimati količine koje su vam potrebne.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo