Za sreću i uspjeh na poslu i kod kuće ključno je prilagođavanje promjenama - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Za sreću i uspjeh na poslu i kod kuće ključno je prilagođavanje promjenama

Shutterstock

Brišući granice između posla i osobnog vremena te onog za obitelj, pandemija novog koronavirusa pred zaposlene je roditelje male djece stavila dodatne izazove.

Dobar bi poslodavac trebao imati sluha za obiteljske potrebe svojih zaposlenika te ih poduprijeti u raznim fazama roditeljstva, ali najveći teret ostaje na samim roditeljima. Zato je Dječji vrtić Čigra izdao priručnik Sretni i uspješni na poslu i kod kuće. Taj priručnik o postizanju ravnoteže poslovnog i obiteljskog života djelo je skupine autora – od psihologa, pedagoga i odgajatelja do stručnjaka za ljudske potencijale.

Aktualna pandemija donosi mnoštvo promjena. Izazove stavlja kako pred cijelo čovječanstvo, tako i pred najmanje društvene zajednice – obitelji. Rad od kuće, fleksibilno radno vrijeme, izolacije i on-line nastava odražavaju se na obiteljsku dinamiku. Od nas se zahtijeva da se svemu tome uspješno prilagodimo te da djecu podupremo u razvoju njihovih punih potencijala. Pritom ne smijemo zanemariti vlastitu sreću jer su roditelji uzor svojoj djeci, pa je njihova sreća temelj za sreću njihove djece“, kazala je Vedrana Džanić, osnivačica Dječjeg vrtića Čigra, na predstavljanju priručnika Sretni i uspješni na poslu i kod kuće.

U knjizi multidisciplinaran tim stručnjaka zaposlenim roditeljima jasličaraca i vrtićaraca daje niz korisnih informacija i konstruktivnih savjeta iz širokog spektra tema – od organizacije doma do brige za zdravlje. Tu su i teme vezane uz razvoj djeteta – od poticanja samostalnosti djeteta do njegova uvođenja u digitalni svijet, onaj koji krije zamke i za odrasle.

Ako ste roditelj, ove česte fraze ne govorite djetetu! Vjerujte, i vas su nekad živcirale

Rušenje nerealnih standarda

„Tehnologija nam olakšava mnoge stvari, no taj nam svijet stvara i pritisak. Nameće nam nerealne standarde. „Instasvijet“ promiče iznimno uspješne karijere, savršena kućanstva, brižno roditeljstvo… Ova knjiga nerealne standarde ruši. Roditeljstvo nije unaprijed zadani niz pravila, nego živi proces koji podrazumijeva učenje i prilagodbu“, rekla je urednica knjige Kata Ivanković.

Recenzentica knjige Sonja Jarebica, magistra socijalne pedagogije, istaknula je da su za socijalni i moralni razvoj djeteta iznimno važne ljubav i toplina roditelja, no da je svakom roditelju potrebno i vrijeme za sebe, ono koje je u pandemiji postalo dragocjenost.

„Autori knjige čitatelje upoznaju s načinima stvaranja dobrog odnosa s djetetom te primjenom ispravnih odgojnih postupaka. Opisuju se prednosti i nedostaci određenih odgojnih postupanja s naglaskom na važnost osvješćivanja i uvida u vlastita stanja čime se eliminira osjećaj krivnje ako roditelj odluči odvojiti vrijeme za sebe i svoje potrebe“, kazala je Jarebica. Stručnjaci su složni oko tvrdnje da je svaka obitelj jedinstvena. Zato poručuju da se ni stručni savjeti ne smiju doživjeti kao nešto uklesano u kamen. Svaka ih obitelj treba prilagoditi sebi i svojim mogućnostima.

Kako motivirati djecu na obavljanje svakodnevnih zadataka: 10 koraka će pomoći

Među autorima knjige su Gordana Frgačić, Sandro Kraljević, Ivančica Tarade, Mašenjka Katić, Marina Mesarić Radojčin, Iva Turčin, Kristina Zvonar Brkić, Anita Vukušić Crevar, Krešimira Rendulić, Dejana Jelić Zelenbaba, Ivona Ivić, Ina Horvat, Petra Klasić i Ivica Matić. Priručnik Sretni i uspješni na poslu i kod kuće nastao je u sklopu projekta Unaprjeđenje usluga Dječjeg vrtića Čigra koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo