Željka Veverec: Šuma, vitamin C i sezonske namirnice moji su aduti za zdravlje - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Željka Veverec: Šuma, vitamin C i sezonske namirnice moji su aduti za zdravlje

Poznata umjetnica Željka Veverec jedan je od najljepših ženskih vokala, a svoj dan uvijek započinje glazbom kako bi bila sigurna da će on biti dobar!

1. Glazba

Glazba je zaista jedna od najboljih terapija u životu bilo da plešete bilo da slušate i putujete u neki novi svijet ili pjevušite i oslobađate glas glazba će vas uvijek odvesti na mjesto na koje želite. Započnite dan svojom omiljenom stvari i sigurna sam da vam taj dan neće biti loš.

2. Hrana

Hrana je užitak ali hrana je i lijek. Koliko puta ste čuli da smo ono što jedemo zato razmislite što jedete – sezonsko, lokalno to je najbolje što možete jesti. Sprijateljite se s kumicom s placa saznajte od kud dolazi vaša hrana i onda uživajte potpuno u njenoj pripremi od kupnje, dodira, mirisa, okusa, boje do kuhanja. Kad god mogu odlazim na plac uživam u mirisima, dodirima, pričama i onda i samo kuhanje postaje jedna nova priča postaje užitak, ali i lijek.

Zdrave navike Nike Turković: Dodaci prehrani poboljšali su joj život, a na 8 sati sna se mora natjerati

3. Boravak u šumi

Japanci su otkrili da 20 minuta vremena provedenog u šumi jača naš imunitet, zar to nije prekrasno? Nađite šumu, puteljak, prirodu i iskoristite tu ljepotu. Ne treba to biti planinarenje na Velebitu dovoljno je da se uputite na Sljeme, Maksimir u Park šumu Jelenovac i promatrate ta prekrasna zelena bića koja nas daruju, koja nas smiruju. Slobodne trenutke jako volim provoditi u šumi, ona me puni i daje mi osjećaj uzemljenja i pripadnosti. Preporučam knjigu Tajni život drveća za sve ljubitelje šume i one koji će to tek postati.

4. Vođenje dnevnika

Nije uopće potrebno opterećivati se nekim šablonama ili strukturama, niti je bitno koliko ste talentirani za pisanje bitno je imati olovku i bilježnicu i zapisivati stvari koje vas muče, koje volite,na kojima ste zahvalni koje vam se događaju pa čak i one koje vam se ne događaju, a voljeli biste. Pišite sebi, drugima, papir jednostavno podnosi sve i može vam pružiti katarzu. Ponekad neke stvari jasnije vidimo kad su napisane, pišite, brišite, spalite nakon pisanja sve je to vrlo ljekovito i toplo preporučam. Sve što ste htjeli reći, a niste se usudili napišite.

5. Perspektiva

Ne shvaćajte se preozbiljno, preokrenite perspektivu i dogodit će se nevjerojatne stvari. Učinite nešto što nije uobičajeno i već će vam se dogoditi osmijeh.Volim se igrati, zezati i to mi često pomaže preokrenuti najrazličitije situacije u dobrom smjeru.

6. Briga o biljkama

Brinuti se o biljci pratiti ciklus rasta, gledati kako nešto cvjeta, vene i ponovno pupa meni je jako smirujuće jer me uvlači u ciklus života u krug koji ne prestaje a veselje koje donosi kad ugledate biljku koja cvate… ufff prekrasno.

7. Prijateljstva

Njegujete prijateljstva i odnose s ljudima koji vas razumiju. Nema bolje terapije nego druženje s frendicama i frendovima.

8. Meditacija

Makar pola sata, ma i 15 minuta provedenih u tišini kada mogu slušati svoje disanje vraća me u neki mirniji tok, bolje se osjećam i nekako sam lakša.

9. Čitanje poezije

U moru prekrasnih stihova sigurna sam da svatko može naći nekog autora ili autoricu koja vas može osloboditi rutine. Jedan stih već je dovoljan da skrene misli u nekom novom smjeru. Krenite od domaćih klasika Zvonimir Golob, Ivan Slamnig, Slavko Mihalić. Učlanite se u knjižnicu i pronađite poeziju za sebe.

10. Vitamin C

Stalno trubim o c vitaminu, ali mislim da je zaista fantastičan i podcijenjen. Svima preporučam c vitamin, naravno najbolje u prirodnom obliku, ali kad zagusti i onaj u tabletama. Toliko me puta spasio od mnogih viroza, prehlada tako da čuvajte zdravlje uzimajući dovoljno c vitamina u prehrani.

Šef vam je djevica u horoskopu? Evo nekoliko tajni kako se bolje slagati s njim

Foto: Davor Puklavec/Pixsell, Vladimira Spindler

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo