Psiha

Psiha

14 iznenađujućih razloga zašto ste uvijek gladni – pomozite si

Glavobolja, nervoza, čudni zvukovi u trbuhu ali i manjak koncentracije su sve posljedice gladi.

Dok neki ljudi mogu izdržati nekoliko sati između obroka, dok to nije situacija kod svih. Postoji nekoliko razloga zašto ste stalno gladni, a može se raditi o manjku proteina, masnoća ili vlakana, ali i stresu.

1. Ne jedete dovoljno proteina

Za kontrolu apetita su proteini važni, ali će i osigurati da dulje vremena možete ostati siri i unijeti manje kalorija u organizam. Djeluju tako da pružaju osjećaj sitosti, daje organizmu znak da je sit i smanjuje lučenje hormona koji stimuliraju glad.

U jednoj je studiji 14 muškaraca s viškom kilograma, koji su unosili 25 posto kalorija od proteina, doživjelo to da se želja za kasnovečernjim obrocima smanjila za 50 posto, u usporedbi s grupom koja je jela manje proteina. Uz to je prva skupina prijavila kako su manje osjećali glad tijekom dana i imali su manje opsesivnih misli o hrani. Jaja, meso, riba, jogurt, orasi sadrže puno proteina pa ih ne zaobilazite.

2. Ne spavate dovoljno

Osim za cjelokupno zdravlje, i za vašu liniju je potrebno dovoljno spavati.  Kvalitetan san će utjecati i na smanjenu proizvodnju hormona gladi, dok će neispavanost učiniti suprotno i zato je moguće da ćete biti gladni cijeli dan. Dovoljno sna će i osigurati dovoljne razine leptina, hormona koji kontrolira apetiti. Pokušajte odspavati 8 sati kako biste iskoristili sve dobrobiti ostatak dana.

3. Jedete previše ugljikohidrata

Procesuirani ugljikohidrati nemaju niti vitamina, minerala niti vlakana. Upravo i zbog manjka vlakana, tijelo će ih procesirati jako brzo i zato ćete u kratkom vremenu osjetiti glad. Isto tako oni mogu uzrokovati povišenje razine inzulina, hormona koji je zaslužan za prijenos šećera u stanice.

Stručnjaci upozoravaju: Lijekove nikada nemojte piti uz ove napitke

4. Jedete premalo masnoća

A upravo su one odgovorne za osjećaj sitosti, posebno zato što se sporo probavljaju i ostaju u želucu dulje vrijeme. Dakle ako jedete malo masnoća, moguće ste zato stalno gladni. Jedna je studija upravo ovo dokazala, gdje su ispitanici koji su jeli malo masnoća stalno osjećali glad.

5. Ne pijete dovoljno tekućine

Osim što će voda donijeti puno dobrobiti za zdravlje, ona će vas i zasititi ako ju pijete prije obroka. U jednoj je studiji promatrano 14 osoba koje su pile čašu vode prije obroka te se zaključilo da su unijeli i do 600 kalorija manje od onih koji nisu pili vodu. Ako ne pijete često vodu, moguće je da ćete biti stalno gladni.  

6. Zaboravljate na vlakna

Glad je posljedica manjka vlakana u organizmu. Vlakna će utjecati na otpuštanje hormona koji smiruje apetiti i sigurno ćete dugo biti siti jer je potrebno puno vremena da se razgrade u želucu. Postoje različite vrste vlakana, i neka su bolja od drugih, pa su tako i studije pokazale da su topiva vlakna puno bolja kada je u pitanju sprečavanje osjećaja gladi od netopivih. Odličan su izvori zob, slatki krumpir, naranče…

7. Jedete dok vas se ometa

Ubrzan način života često znači i obroke „s nogu“. Iako možete tako uštedjeti na vremenu, vjerojatnost je da ćete pojesti više i da ćete jesti ne tako zdravu hranu, a to sve vodi do prekomjernog unosa kalorija i naravno debljanja.  Kako biste izbjegli ovu naviku, pokušajte osvijestiti svaki zalogaj, sjedite dok jedete, ne gledajte TV i ne razgovarajte.

Ova tri recepta s jajima pomoći će vam u mršavljenju – doručak prema odabiru nutricionistice

8. Puno vježbate

Tko vježba taj i troši puno kalorija, a posebno se to odnosi na one koji to rade često i koje odabiru vježbe visokog intenziteta. Oni imaju i brži metabolizam, što znači da se troši i više kalorija kada osoba leži ili sjedi, a to je i razlog zašto ste često gladni.

9. Pijete previše alkohola

Alkohol je poznat po tome da stimulira apetit, a studije su pokazale da bi to mogla biti posljedica rada hormona, posebno ako se pije prije obroka. Osim što ćete od njega biti gladni, vjerojatno ćete jesti nezdrave namirnice.

10. Pijete kalorije

Ako pijete puno sokova ili svaki jutro započnete uz smoothie, možda ćete biti gladni cijeli dan, a jedan je od razloga što tekućina puno prije prođe kroz želudac od krute hrane. Uz to se puno kraće unose u organizam pa ćete imati potrebu pojesti još nešto.

11. Pod stresom ste

Sve se svodi na razinu hormona koji se nazivaju glukokortikoidi čiji broj raste kada smo pod stresom. Kada je njihova razina uvijek povišena, može povećati šanse da se određene stanice pretvore u masne stanice, stoji u studiji, što naravno može uzrokovati debljane.

12. Uzimate određene lijekove

Neki će lijekovi pojačati osjećaj gladi, a mnogi od njih uključuju antipsihotike, antidepresive, lijekove za stabilizaciju raspoloženja. Smatra se da i lijekovi za dijabetes, poput inzulina, mogu povećati osjećaj gladi. Ako mislite da je upravo lijekovi muče i vas, porazgovarajte s liječnikom.

Ovih 5 biljaka pomažu ublažiti valunge i ostale simptome menopauze

13. Jedete brzo

Upravo brzina kojom jedete može utjecati na osjećaj gladi pa su i brojne studije pokazale kako ćete jesti više. Pokušajte osvijestiti kako jedete. Kada jedemo s punom svjesnošću, jedemo sporije i možemo više uživati u istoj ili manjoj količini hrane. Budući da se usmjeravamo na tjelesne osjete, vjerojatno ćemo ranije primijetiti da smo siti.
Također, možemo uočiti emocije koje obično prethode želji za hranom ili koje prethode prejedanju. S druge strane kada jedemo na svoj uobičajeni način – često nismo svjesni koliko brzo jedemo ili malo žvačemo jer istovremeno gledamo televiziju. Zbog toga jedemo dok god ima hrane ispred nas, neovisno o tome jesmo li se najeli ili jesmo li uopće bili gladni.

14. Medicinsko stanje

Često stalna glad može biti i posljedica neke bolesti, kao na primjer dijabetesa, ubrzanog rada štitnjače. Manjak šećera u krvi isto tako može povećati osjećaj gladi, ali tu su i depresija, anksioznost i PMS.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo