Psiha

Psiha

Gdje je nestao osobni stav i osobna odgovornost

Osobni stav se najbolje uočava u teškim situacijama kada kušnja i strah silovito pokucaju na vrata.

Uče nas da trebamo biti svoji od malenih nogu, da se borimo za sebe i svoje vrijednosti i onda ostajemo preneraženi jer nam to ne dopuštaju. U partnerskim, obiteljskim, poslovnim odnosima imati svoj stav se poistovjećuje sa samovoljom i drskošću.

Bez rutine ne možemo, a ipak može narušiti partnerske odnose – evo što napraviti

Svatko od nas ima odgovornost za odabir vlastitog stava. Adolescenti imaju potrebu eksperimentirati s osobnim stavom na različite načine. Često se događa da njihov odabir predstavlja njihov osobni stav prema nekome ili nečemu. On ne mora biti pozitivan, često je negativan i kao takav može donijeti katastrofalne posljedice. U takvim situacijama roditelji uskaču kao spasioci pri tome ne razmišljaju da odašilju krivu poruku.

Koja po prilici glasi: „Možeš donositi odluke jer je to tvoj stav ,ako doneseš krivu odluku ne brini ja ću preuzeti odgovornost.„ Preuzimanje odgovornosti u obitelji prenosi se na sve razine društva. Političari donose krive odluke jer je njih stav da je njihova odluka ispravna, kada se utvrdi da je odluka neispravna nitko ne preuzima odgovornost. Kada odlučite da uistinu više ne želite biti dio problemske situacije bilo poslovno ili privatno tražeći rješenje postajete pojedinac koji ima slobodu osobnog odabira ali i osobne odgovornost prema sebi i drugima.

Sloboda odabira osobnog stava je ono što nam nikada nitko ne može oduzeti. Sve naše dobre odluke kao i loše definirane su našom slobodom odabira, zato ne dopuste da drugi definiraju vaše odabire. To je kao da želite nositi štikle a drugi vas uporno nagovaraju da hodate u japankama. Možda će vas štikle nažuljati, možda je to loš odabir ali u datom trenutku vaš osobni stav je bio da su štikle bolji izbor. U konačnici ako dobijete žuljeve vi ćete snositi odgovornost i sami vidati svoje rane.

Kako stvari stoje u moderno doba za većinu je normalno da za iste štikle preuzme odgovornost proizvođač nikako osoba koja je odlučila hodali u štiklama po užarenom asfaltu. Na žalost, imali ste slobodu odabrati japanke ili štikle. Odlučili ste se za štikle i nemojte očekivati da netko drugi preuzmite odgovornost. Svaka sloboda donosi odgovornost za ishode koji ponekad nisu u skladu sa našim očekivanjima.

Ublažite stres i stimulirajte imunološki sustav uz pomoć – maštanja

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo