Kako se nositi s preljubom i od njega oporaviti? Potrebno je slijediti ovih pet koraka - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Kako se nositi s preljubom i od njega oporaviti? Potrebno je slijediti ovih pet koraka

Shutterstock

Nevjera se događa iz mnogo razloga. Nijedan od njih nije dobar. Događa zbog ega ili gluposti.

Zbog samodopadnosti ili neznanja ili sve veće boli ili praznine ili potrebe da se vidi “što još postoji”. Događa se zbog arogancije ili nedostatka samokontrole ili zbog one stvari u svima nama koja se želi osjećati obožavanom ili herojskom ili važnom ili moćnom.

Jedan mali, glupi, oportunistički trenutak koji mijenja sve, a djeluje kao da neće promijeniti ništa.

Što god bio razlog za aferu, emocionalni udar na ljude i odnos je brutalan. Nevjera krade temelje na kojima je barem jedna osoba u vezi našla svoje čvrsto, sigurno mjesto. Sve dovodi u pitanje – tko vjerujemo da jesmo, što vjerujemo da smo imali ili smo radili na tome, našu sposobnost da volimo, vjerujemo i našu vjeru u našu prosudbu. To umanjuje samopoštovanje i osjećaj mjesta i pripadnosti u vezi za obje osobe, ali za neke ne mora značiti i kraj veze.

Nositi se s aferom jedan je od najvećih izazova s kojima se par može suočiti

Neki ljudi odluče ne pokušavati se nositi s problemom i umjesto toga napuštaju vezu osjećaju i se uništeni neprerađenim bijesom i povrijeđenošću. Drugi odlučuju ostati i pronaći odgovore, što potencijalno dovodi do ponovnog povezivanja i ponovnog otkrivanja. Kada osoba sazna da je njen partner zalutao, osjećaji izdaje, zbunjenosti i napuštenosti mogu baciti bolnu sjenu na svakodnevni život. Potrebno je vrijeme da se ponovno uspostavi povjerenje.

Ako su oba partnera predana tome da veza funkcionira, moguće je potpuno se oporaviti od afere.

Kao terapeut, promatrala sam parove kako prolaze kroz proces od pet koraka dok su prolazili kroz ovo teško vrijeme. Proces funkcionira. Ali da biste potpuno ozdravili, vi i vaš partner morate proći kroz svaki korak zajedno. Na svakom čete koraku oguliti slojeve svog odnosa, razgovarajući o tome što se dogodilo što je dovelo do afere. Dok dublje kopate, možda čete shvatiti da je bilo problema u vezi i pojedinačno koji su pridonijeli aferi. Imajući na umu ove probleme vodit će vas dok rješavate stvarne izvore problema.

Upotrijebite svaki korak u nastavku kako biste otkrili prave izvore problema u vašoj vezi. Koraci se ne moraju nužno odvijati redom. Međutim, svaki je neophodan i temeljan za iscjeljenje i ponovnu izgradnju vašeg zajedničkog života.

1. Isprika i oprost

Prije nego što možete krenuti naprijed, obje osobe moraju odlučiti ostati u vezi i riješiti stvari. Neće biti lako. Obavezno je da se osoba koja je imala ljubavnu vezu ispriča, a uvrijeđeni partner ponudi oprost.Osoba koja je imala aferu mora ponuditi istinsku, iskrenu ispriku. Isprika mora priznati povrijeđenost i bol koju druga osoba osjeća.
On ili ona moraju otvoreno izraziti empatiju za bezbroj emocija koje druga osoba proživljava.

Osoba koja je prevarena mora oprostiti aferu. To je oprost koji će omogućiti ponovno povezivanje.

2. Predanost i komunikacija

Oba se partnera moraju osjećati predanima jedno drugome. Ova predanost je značajna dok prolazite kroz proces iscjeljenja.

Nikad nije prekasno da uzmemo život u svoje ruke, ovo su jednostavni alati koji će vam to olakšati

Pokažite svoju posvećenost strpljenju i vremenu slušaju i otvoreno govor i o “kako” i “zašto” afere. Uvjerite jedno drugo da ćete shvatiti kako je vaša veza došla do ove točke.

Cilj je otkriti temeljne čimbenike i okidače koji su doprinijeli aferi. Neki parovi smatraju da je afera bila simptom rastajanja. Drugi smatraju da je afera proizašla iz osjećaja nepovezanosti i udaljenosti. Bez obzira na razlog, otvorena komunikacija i predanost jednih drugima nužni su kako bi se došlo do korijena uzroka afere.

3. Oplakivanje afere

Žalost i tuga prirodni su osjećaji nakon ljubavne veze. Doživljavanje i izražavanje gomile emocija kroz koje prolazite dio je procesa ozdravljenja. Dopustite uvrijeđenom partneru da izrazi te osjećaje izdaje i emocionalni učinak afere.

Kroz svu bol i emocije, oba će partnera na kraju morati preuzeti odgovornost za temeljne probleme koji su uzrokovali aferu.

4. Buđenje i ponovna izgradnja povjerenja

Kroz svu bol i emocije, oba će partnera na kraju morati preuzeti odgovornost za temeljne probleme koji su uzrokovali aferu. U ovoj fazi oboje ćete se probuditi i prepoznati da je afera bila simptom problema u vezi.

Dok radite na popravljanju temeljnih problema, ponovno ćete izgraditi povjerenje i stvoriti novi osjećaj sigurnosti. Osjećaji koji nikada nisu bili izraženi mogu isplivati na površinu. Pitanja o kojima se nikad nije razgovaralo postat će novi dio odnosa.

Znanstvenici pronašli razlog zašto vas partner živcira – iznenadit će vas!

Tijekom ove faze može se ponovno zapaliti fizička intimnost i obnoviti emocionalna intimnost. Uvrijeđeni partner mora se osjećati uvjeren da je on ili ona još uvijek privlačan i poželjan partneru koji je imao aferu.

5. Ponovno povezivanje i prihvaćanje

Kako prelazite u fazu prihvaćanja, razdoblje žalovanja za vašom starom vezom se približava kraju. Spremni ste ponovno se povezati i obnoviti svoju novu vezu uče i na svojim pogreškama. Spremni ste napustiti vezu koja je nekada bila i stvoriti sretnu, novu budućnost zajedno.

Teško se oporaviti od afere, ali uz puno rada, predanosti i posvećenosti, vaša veza može rasti kao rezultat iskustva. Jednom kad budete u mogućnosti nadići povrijeđenost i bol, imat ćete čvrsto, razvijenije partnerstvo. Rad se itekako isplati, a partnerstvo s terapeutom odlično je mjesto za početak.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo