Niste više zaljubljeni u partnera? Postoje 3 glavna razloga zašto se to dogodilo - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Niste više zaljubljeni u partnera? Postoje 3 glavna razloga zašto se to dogodilo

Shutterstock

Ne postoji idealan partner i svatko od nas ima svoje granice.

Nakon 30 godina rada kao psiholog dr. Jeffrey Bernstein primijetio je kako se često u vezama javljaju tri razloga zbog kojih se netko može “odljubiti”, evo što je u pitanju:

1. Ne osjećate da vas partner cijeni

U svakoj vezi se može dogoditi i faza kada uzimamo partnera “zdravo za gotovo”, a ako pustimo da se stvari same odvijaju, stres svakodnevnog života će nam onemogućiti da pokažemo zahvalnost i ljubav. Problem je i što zaboravljamo biti osjetljivi pa će se partner osjećati zapostavljeno, prenosi Psychology Today. 

Rješenje: Sve što smo naveli je normalan tijek događanja u vezi stoga bi trebalo uzeti vremena kako bismo partneru rekli da ga cijenimo. Provodite vrijeme zajedno, budite pažljivi jedno prema drugome. 

2. Ne rješavate toksične misli

Svi možemo biti ranjivi kada nas netko jako dobro poznaje, a posebno ako nailazimo na kritike partnera i odbijanje. Kao obrambeni mehanizam kod osobe se mogu razviti toksične misli prema partneru pa ćete samo vidjeti loše stvari koje radi a zaboravljati na loše. Dolazi tako do zaključaka da su problemi nesavladivi. 

Žene su najzadovoljnije seksom u dobi između 35 i 50 godina! Štulhofer objasnio zašto

Rješenje: Vjerojatno te vaše misli nisu nastale bez razloga, razlika je samo u tome hoćemo li se na njih fiksirati, što znači da ćemo i svaku sreću u vezi pretvoriti u nešto loše. Stvar je u tome da zadovoljni i sretni partneri neće dozvoliti negativnim mislima da ih vuku na dno, oni će pronaći zdrav i realističan način formiranja misli o vezi. Dakle riješite se ružnih misli ako želite cijeniti partnera a upravo je to ključ sretne veze. 

3. Nekompatibilnost 

Istraživanja kažu kako partneri koji imaju slične stavove, njeguje iste vrijednosti i imaju isto podrijetlo, koji su intimni i koji su u svemu partneri, rijetko će se razići. No kako prolazi ta prva faza ljubavi, jedan od partnera može shvatiti da ipak nisu u pitanju isti ciljevi i vrijednosti, što može dovesti do zabrinutosti za budućnost. 

Za sretan brak i mir u kući poželjno je da ove stvari vi i partner radite odvojeno

Rješenje: Kada su partneri fleksibilni i žele isprobati nove mogućnosti za bolju povezanost, veza će biti jača. Ako želite riješiti problem nekompatibilnosti možete si pomoći tako da malo bolje sagledate što očekujete od partnera umjesto da ga stalno krivite i kritizirate. Napravite “most”; ako partner voli ići na boks a vi na jogu, zajedno možete ići u šetnje.  Dobro je ako pronađete zajedničke interese pa budite otvoreni, razgovarajte o tome što možete raditi zajedno. 

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo