Kolumnisti i blogeri: Na treningu sa Sašom Segediem

Ako skočni zglob nije mobilan, ne možete napraviti kvalitetan čučanj

Shutterstock

Siguran sam da većina nas ne razmišlja previše o malim zglobnim sustavima te se kod treninga fokusiramo većinom na one velike; kukove, ramena i slično.

Iako na manje zglobne sustave ne obraćamo pažnju, iskustvo (znanje/istraživanja) kaže da to baš i nije najpametnija stvar, pogotovo ako se radi o skočnom zglobu. Razmislite malo; stopalo je naš oslonac te ako je mehanika naše uporišne točke uzdrmana, tada su sile koje se prenose na muskulaturu i zglobove (iznad skočnog zgloba) neravnomjerno raspoređene i više nego bi to trebale biti.

Prava istina o vježbanju u trudnoći: što doista smijete, a što ne?

Upravo zato je bitno da nam svod stopala bude pravilnog oblika (ne spušten) te da nam mobilnost zgloba omogućuje nesmetano kretanje zgloba u svim smjerovima.

Rigidnost skočnog zgloba za posljedicu može imati mnoge neželjene ishode, a neki od njih su:

  1. Smanjena propriocepcija (ravnoteža), odnosno loše ponašanje zgloba u uvjetima neravnoteže
  2. Neadekvatan prijenos sile na zglob koljena (i zglobove iznad koljena) pri vježbanju donjih ekstremiteta (čučanj, iskoraci, nakoraci na klupicu, skokovi, doskoci itd.)
  3. (s vremenom) Narušena dinamika hodanja, trčanja pogotovo pri uzbrdicama, nizbrdicama

Upravo zato je vrlo bitno da nam skočni zglob bude mobilan jer je on preduvjet za mnoge druge radnje (pokrete) koji su nam bitni u svakodnevnom životu.

Hipermobilnost zglobova – 7 simptoma koji upućuju da se radi o bolesti

Ne morate ići u teretanu, ali siguran sam da ćete kroz dan XY puta čučnuti ili da ćete nekada pješačiti šumom (i naići na mjesta gdje korijen drveta probija zemlji) te dovesti svoj skočni zglob u sustav neravnoteže/propriocepcije hodajući ili izbjegavajući krojenje koje je probilo zemlju i slične situacije.

Velika većina vježbača,(a i trenera) ne zna da ukoliko skočni zglob nije mobilan, vi ne možete napraviti kvalitetan čučanj, bez obzira koliko ste mobilni u kukovima. I onda imate situacije gdje se ljudi lome pod svakakvim teretima a sve zbog toga što trener nije znao prepoznati gdje je problem te utjecati na isti.

Vježbe za mobilnost skočnog zgloba su poprilično jednostavne i može ih se provesti u svega par minuta vašeg vremena. Bez obzira imate li problema sa mobilnošću ili ne; dane kada imate pojačani trening nogu (čučnjevi, iskoraci), mobilnost skočnog zgloba mora biti dio vaše warm up rutine, jer kao i sve druge sustave (mišićne i zglobno tetivne) tako i skočni zglob moramo pripremiti za sile koje ga očekuju kada si na leđa stavite šipku od XY kilograma i krenete raditi čučanj.

U nastavku pogledajte video s nekoliko vježbi za mobilnost skočnog zgloba, a moj savjet jest da iste izvodite kontrolirano i ne brzate jer vam samo kontrolirani pokreti mogu pomoći da osjetite kretanje zgloba te postepeno povećavate njegov opseg pokreta.

Vježbanje u trećoj životnoj dobi – što izbjegavati ako imate problema s kukom ili kralježnicom?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo