Kolumnisti i blogeri: Sve za zdravlje

Koliko znate o načinima unošenja i konzumacije vitamina C?

Shutterstock

Opće je poznato da vitamin C svi trebaju za zdravlje organizma – djeca, odrasli, stariji, ali svaka dob, zdravstveno stanje, način života i ostale karakteristike pojedinca utječu na unos idealne količine i načina toliko nam važnog vitamina C.

Primjerice osobe koje jedu više voća i povrća bogatog vitaminom C naravno da će kao dodatnu suplementaciju trebati manji dnevni preporučeni unos od primjerice osobe koja je pušač ili one koja je u stanju prehlade.

Koji su znaci oslabljenog imuniteta?

Važna uloga vitamina C

Vitamin C igra vrlo važne uloge u našem organizmu: neophodan je u sintezi kolagena, potpomaže jačanju obrambenog sustava, olakšava apsorpciju željeza, a samim time i formiranje crvenih krvnih stanica. Zbog snažne antioksidativne aktivnosti, vitamin C ima i potencijalno preventivnu ulogu kod kardiovaskularnih i malignih bolesti. Povećan unos vitamina C može biti od koristiti osobama čija prehrana nije adekvatna, osobama starije dobi, alkoholičarima, pušačima, osobama izloženima stresu, osobama koje se oporavljaju od operacije, osobama koje imaju opekline ili rane, te osobama izloženima zagađenjima iz okoliša.

Jesenska depresija može se izbjeći! Evo kako

Preporučen dnevni unos vitamina C za odrasle iznosi 75 mg, dok bi pušači trebali uzimati dodatne količine ovog vitamina, otprilike 30 mg više. U sezonama gripe i prehlade, kada je organizam podložniji infekcijama preporuča se uzeti i više doze, otprilike od 500 mg do 1 g vitamina C dnevno. Potrebnu dozu koju vaš organizam treba najbolje je odrediti u konzultaciji sa stručnjakom.

Na koji način možemo unijeti dovoljne količine vitamina C? Dakako najbolji izbor je svježe voće i povrće, budući da uz vitamin C dobivamo i druge korisne sastojke. S obzirom da je količina vitamina C u namirnicama daleko niža od preporučenih dnevnih doza, bilo bi potrebno konzumirati velike količine voća i povrća.

Najjednostavniji način za jačanje imuniteta djeteta prije škole

Kivi – voće koje sadrži najviše vitamina C

Za usporedbu kivi je voće koje sadrži najveću količinu vitamina C, a ujedno se uzgaja i konzumira u našim krajevima. Pola kilograma kivija (bez kore) opskrbit će nas s 500 mg vitamina C, a želimo li putem naranača unijeti 500 mg vitamina C potrebno je konzumirati 1 kg naranča (mjereno bez kore). Konzumacija velikih količina voća nije jedini problem koji prati ovakav unos vitamina C. Problem je moderna proizvodnja i uzgoj hrane koji smanjuje kvalitetu sadržaja nutrijenata u voću i povrću te ujedno predstavlja rizik po pitanju unosa ostataka pesticida i herbicida koji se koriste u proizvodnji.

Također vitamin C izrazito je osjetljiv na utjecaj zraka, vode i povišene temperature. Približno 25 % vitamina C u povrću gubi se kuhanjem ili parenjem hrane nekoliko minuta.

Takav gubitak vitamina događa se i kod nestručnog smrzavanja i odmrzavanja voća i povrća. Kuhanje voća i povrća koje traje dulje (10-20 min) može rezultirati gubitkom polovice ili čak ukupnog sadržaja vitamina C.

Anemija – prevencija i simptomi

Dodaci prehrani s vitaminom C

Po pitanju nadoknade ovog vitamina u odgovarajućim dozama najbolji odabir je uzimanje dodataka prehrani. Na tržištu se najpopularniji oblici ovog vitamina su askorbinska kiselina, te soli askorbinske kiseline (natrijev askorbat). Mineralne soli askorbinske kiseline su u tzv. puferskom stanju i stoga su manje kisele od askorbinske kiseline. Postoje naznake da je vitamin C u ovoj formi manje agresivan za osobe koje imaju osjetljivu sluznicu želuca. Prirodna i sintetska askorbinska kiselina kemijski su identične molekule i nema poznatih razlika u njihovoj biološkoj aktivnosti ili bioraspoloživosti. Dodatke prehrani s vitaminom C nalazimo u obliku praha, kapsula, tableta, oribleta (tzv. tableta koje otapaju u ustima), šumećih tablete (tzv. eferveta). Različiti farmaceutski oblici omogućuju nam brzo, jednostavno doziranje i konzumiranje vitamina C, a oblik za koji se odlučujete dakako ovisi najviše o vašim preferencijama te godinama života, starijim osobama i djeci preporuča se više praškasti oblici zbog jednostavne primjene u soku, čaju ili vodi. Može li se pretjerati s konzumacijom vitamina C?

Dakako da može, u tom slučaju kod nekih osoba može se javiti proljev, glavobolja, pojačano mokrenje, grčevi u donjem dijelu trbuha, vrtoglavica i drhtavica. Dnevnu dozu vitamina C treba uskladiti s godinama života te razlogom zbog kojeg ga unosi.

Vrijeme je za donošenje zdravih odluka i odabira najadekvatnijeg načina i oblika unosa ovog esencijalnog vitamin za naš organizam. Natrijev askorbat idealan je za one željne brzog djelovanja – bez umjetnih zaslađivača, laktoze i glutena.

Magnezij je ključ za miran san i prevenciju bolnih grčeva u nogama

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo