Shutterstock

Iako sam totalno propustio prvu sezonu (gledao sam samo neke sekvence, nekih epizoda u pauzi između osobnih treninga), jučer sam imao tu (ne)sreću da pogledam prvu epizodu uz večeru koju su mi vrsno poslužile moja cura i moja mala šestogodišnja ljubav.

Uz snimke vježbi koje ćemo očito gledati u narednim sezonama, kandidati ‘Života na vagi’ su se predstavljali jedan po jedan. Ovo je očito bila uvodna emisija jer su se potonji vagali, i pričali o svojim motivacijama za ovaj show i obavljali sve ono što se obično obavlja u prvoj emisiji.

Naučite adekvatno pozicionirati tijelo dok izvodite vježbe

Može li to biti zdravo?

Uz kadrove hrane, vage i budućih vježbi, kandidati su pokušavali predstaviti sebe, a gospoda iz RTL-a su pokušala namamit gledateljstvo da odabere svog kandidata i da taj ‘Big Brother pod utezima‘ show ucrta u svoju ‘moram gledati’ TV kartu.

E sad… Zašto ja ovo uopće pišem…

Iako nisam gledao prošlu sezonu, sa svojim prijateljima/kolegama sam raspravljao o cijelom tom režimu vježbanja/prehrane i svi smo se odreda složili kako to ne može biti zdravo, kako za tijelo tako niti za ‘glavu’! To je show i sve u njemu je podređeno upravo tome – zabavi za mase!

Ovo su najučinkovitiji rekviziti za trening na otvorenom

Kriva poruka gledateljima

Ono što se događalo u showu (i što će se događati u ovoj sezoni) nema nikakve veze s pravilnim i kvalitetno programiranim transformacijskim procesom i samim time šalje krivu poruku gledateljstvu! Ne, dragi moji čitatelji; ne možete uživati u hrani 19 godina, natući 130 kg (ili tu negdje) i onda u tri mjeseca na zdrav i kvalitetan način skinuti XY kila (želja što više).

To što se radi u toj emisiji se kosi sa svim zdravstvenim i kineziološkim principima te da čak i na trenutak zaboravimo tu činjenicu, ono što ne smijemo zaboraviti je to, da ono što se radi s tim ljudima nije i ne može biti zdravo i dobro za njihov organizam.

Jedan od osnovnih principa programiranja treninga je doziranost (opterećenja), a jedan od tri opća principa kineziologije govori o individualizaciji i primjerenosti operećenja. U ovoj emisiji niti vidimo doziranost niti vidimo primjerenost opterećenja. I ok, ti ljudi su potpisali da u show ulaze na vlastitu odgovornost, nadajući se da će im isti barem malo pomoći u mijenjanju njihovih životnih navika na bolje. I ja se apsolutno slažem s tim, ali onda prije i poslije emisije se treba staviti ‘disclamer’ da ovo nije način i put kako neki standardni transformacijski put treba izgledati.

Monitori srčane frekvencije – koristiti ili ne?

Preslikavanje na vlastite primjere

Najveći problem se javlja kada dotična emisija/televizija ‘educira’ mase da je ‘skidanje kila’ upravo onakvo kakvim ga se prikazuje, pa gledatelji željni zdrave promjene (poučeni ‘stručnjacima’ s RTL-a) dotične scene pokušavaju preslikati na vlastite primjere ili (što je još gore) pokušavaju tražiti od trenera da napravi upravo ono što su vidjeli da ‘pali’ na televiziji. Neki treneri (ako ih tako uopće mogu zvati) će zbog novca ili manjka znanja (ili oboje) prionuti na posao i ‘gaziti’ novopečene klijente do iznemoglosti jer – ‘ipak oni znaju jer su završili školu za trenere’ i educirali su se preko You Tubea pa su sada kvalificirani raditi na vašem zdravlju… Ili možda nisu?! Niti jedan kineziolog se nikada ne bi trebao poistovjetiti s prikazanim u dotičnoj emisiji jer dragi kolege, nama klijenti povjeravaju ono najvrednije – njihovo zdravlje – i ako nemamo znanja da im pomognemo u rješavanju njihovog problema, nemojmo se lakomo uhvatiti za ‘zaradu’ već budimo svjesno da smo mi odgovorni za posljedice naših djela!

Sabotirate li sami sebe kada je u pitanju mršavljenje?

Kako pravilno raditi s pretilim ljudima?

S tom mišlju apeliram na kineziologe i sve ostale koji se bave trenerskom strukom da prelistaju metodiku, teoriju treninga, fiziologiju, biomehaniku jer će tamo naći odgovore kako ispravo raditi s pretilim ljudima, a vas dragi čitatelji/budući vježbači molim da viđeno ne pokušavate preslikati na vlastiti transformacijski proces jer ono što se nalazi iza ‘kulise’ dotičnog showa odražava pravu sliku tih ljudi; a to je pretreniranost, iscrpljenost, glad te narušavanje kompletne homeostaze organizma – što kad podvučete crtu, nije i ne može biti dobro/zdravo za organizam!

Hrana nije problem, ali iskušenje je

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo