Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kalij nas štiti od moždanog udara

Ako u svoju prehranu uključite više namirnica bogatih kalijem, možete se bolja zaštititi od moždanog udara, najčešćeg uzroka smrti u našoj zemlji koji godišnje uzme 8500 života.

Ovaj je mineral od velike važnosti u našem tijelu: predstavlja elektrolit, ujednačava tekućine, živce te kontrolira mišiće i krvni tlak.

Švedski istraživači tvrde kako su ustanovili vezu između unosa kalija i smanjenog rizika od moždanog udara, no ne mogu dokazati kako je kalij izričito smanjio rizik od smrti.

Stručnjaci Instituta Karolinska su analizirali podatke gotovo 270.000 osoba, uključujući one iz deset provedenih međunarodnih istraživanja provedenih nad sredovječnim i starijim osobama. Zaključili su kako se rizik od moždanog udara smanjio 5-14 posto kroz 11 godina za svaki gram kalija koji su ispitanici konzumirali putem hrane. S druge strane, osobe koje su uzimale malo kalija i puno natrija vjerojatno su umrle do završetka istraživanja.

Dok je takav režim prehrane rezultirao smrtima zbog mnogih razloga, najspecifičniji je bio ishemijski moždani udar (ugrušak začepi arteriju koja dovodi krv u mozak). Skoro je svaka 30. osoba umrla od ovog oblika moždanog udara.

No, ako su uz puno natrija konzumirali puno kalija, ovakva se prehrana nije odrazila na njihov rizik od moždanog udara. To bi značilo da kalij pomaže izjednačiti razinu natrija te na taj način održava nisku razinu krvnog tlaka.

Osobe bi trebale unositi oko 4,7 grama kalija dnevno, no bubrežni bolesnici moraju biti pažljivi i ne pretjerati s unosom ovog minerala, s obzirom da ga njihovi bubrezi ne mogu procesuirati.

Namirnice bogate kalijem uključuju grahorice, mliječne proizvode
s manjim udjelom masti, banane, naranče, pečeni krumpir, šljive,
grožđice i rajčice.

Osim Šveđana, i talijanski su stručnjaci zaključili kako je kalij pravi mineral za zaštitu od moždanog udara. Stručnjaci Medicinskog fakulteta iz Napulja su pregledali niz istraživanja o riziku moždanog udara i analizirali podatke 11 studija koje su pratile gotovo 250.000 osoba kroz razdoblje od 19 godina.

Zabilježeno je tko je od ispitanika doživio moždani udar ili bolovao od srčanih bolesti, a mjerena im je razina kalija iz uzoraka urina.

Iako su rezultati nekih istraživanja bili kontradiktorni, kada su podvukli crtu, istraživači iz Napulja su ustanovili kako se s dnevnim povećanjem unosa kalija od 1,630 miligrama smanjio rizik od moždanog udara za 21 posto. Kalij – vaš mineral protiv moždanog udar

K. Horvat

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo