Osigurajte svom tijelu zdravlje uz antioksidanse - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Osigurajte svom tijelu zdravlje uz antioksidanse

Umjesto zbrajanja kalorija, u O2 dijeti se zbrajaju ORAC bodovi, utemeljeni na količini antioksidansa u namirnicama.

Američka nutricionistkinja Keri Glassman poznata je kreatorica O2 dijete, koja ovim režimom prehrane obećava zdravlje, ljepotu i gubitak kilograma. Svoju je ideju uobličila u knjigu “O2 dijeta) , a sama se dijeta temelji na sustavu ORAC bodova (Oxygen Radical Apsorbance Capacity), koju je razvilo američko ministarstvo poljoprivrede (USDA). Njime se mjeri koliko neka hrana štiti od slobodnih radikala, krivaca koji stoje iza mnogih oblika raka, srčanih bolesti i simptoma starenja.

Umjesto zbrajanja kalorija, u ovoj se dijeti zbrajaju ORAC bodovi. Keri Glassman kaže da “kad jedete hranu bogatu antioksidansima, koja ima visok broj ORAC bodova, osjećat ćete se bolje, izgledat ćete fantastično, imat ćete energije i gubit ćete na težini.” Ona još preporuča da redovito vježbate, dovoljno spavate, smanjite stres i potiče redovite seksualne odnose.

Više o ovoj dijeti pročitajte u članku: O2 dijeta – antioksidansi za vitkost, zdravlje i ljepotu.

Donosimo neke od namirnica krcatih antioksidansima!

Artičoke

Svaka artičoka prosječno sadrži 60 kalorija, no s druge strane, krcate su ORAC bodovima – čak 7900 bodova. Sadrže fitokemikalije koje mogu sniziti razinu lošeg kolesterola te tako djelovati na snižavanje rizika od bolesti srca i krvnih žila.

Crvene paprike

Omiljeno slatkasto povrće predstavlja jedinstvenu kombinaciju velikih količina vitamina A, C i E, što znači da je paprika superhrana za lijepu i zdravu kožu. Ukupno 75 grama crvene paprike sadrži 600 ORAC bodova.

Grah

Grah je naprosto krcat fitokemikalijama koji štite stanice od oštećenja koje može uzrokovati rak. Samo 75 grama graha osigurava vam 7800 ORAC bodova.

Video: Zapečeni grah

Limun

Limun sadrži topivo vlakno pektin koje može olakšati mršavljenje.

Pobrinite se da svakoga dana popijete barem osam čaša vode, a u svaku dodajte 30 mililitara soka limuna. Ne samo da ćete se na ovaj način osjećati sitije, nego pokrenut ćete pokrenuti metabolizam, olakšati detoksikaciju i opskrbiti si 3200 ORAC bodova.

Suhe šljive

Osim što su sjajne za sprječavanje raka debelog crijeva, suhe šljive su bogate vitaminom K – glavnim izvorom minerala bora koji nam je potreban ako želimo očuvati kosti jakima i gustima. Upravo zato su suhe šljive saveznice žena kojima prijeti osteoporoza.

Suhe smokve

Još malo se moramo strpiti i moći ćemo uživati u punom okusu domaćih smokvi! Do tada, nemojte zaboraviti na sušene smokve. Konzumacija jedne šake sušenih smokvi povisuje razinu antioksidansa u krvi satima dulje nego bilo koja druga namirnica. Dvije male smokve sadrže čak 2700 ORAC bodova.

Tamna čokolada

Već i vrapci na grani znaju za zdravstvene dobrobiti čokolade s visokim udjelom kakaa. Ona je bogata flavonoidima i osigurava zdravlje srca i krvnih žila. Samo 32 grama tamne čokolade sadrži 5900 ORAC bodova.

Trešnje

Još se malo trebamo strpiti do sezone trešanja, a jednom kada dođe vrijeme za nju, nemojte se ustručavati jesti ih u većim količinama. Istraživači Sveučilišta Michigan tvrde kako antocijanini iz tamnih trešanja mogu smanjiti količinu masnih naslaga na trbuhu, sniziti razinu kolesterola i šećera u krvi. Jedna porcija sadrži 3500 ORAC bodova (doduše, Glassman ne napominje koliko je točno jedna porcija velika).

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo