Osip od vrućine tretirajte hranom

lubenica2

U vrućim ljetnim mjesecima, kada temperatura često prelazi 30 stupnjeva Celzijusa, moguće su mnoge tegobe s kožom.

Osim najveće prijetnje koja vreba iz sunčevih zraka, raka kože, i oštećenja vida, česta je i pojava osipa zbog vrućine i znoja.

U normalnim uvjetima, znoj probija sloj kože i izlazi na površinu, te na taj način hladi organizam i snižava temperaturu. Međutim, znoj koji nema kuda izaći van, primjerice zbog uske odjeće, uzrokuje oticanje kože, zatvara pore i kapljice toksina se u njima nakupljaju.

Ovo dovodi do osipa prepunog crvenih kvržica i plikova – iritacije kože koje se zove milaria rubra. Točkasti se znoj nakuplja najčešće na vratu, pazuhu, grudima i preponama, a iako su sve dobne skupine na meti, osip od vrućine uglavnom stvara probleme najmlađima.

Ako kvržice puknu, oslobodit će kapljice znoja i uzrokovati osjećaj bockanja. Osim vrućih i vlažnih klima koje dovode do prekomjernoj znojenja, ova tegoba se može javiti i kod debelih ili pretilih osoba, čija se koža trenjem oštećuje.

Često se kupajte ili tuširajte hladnom vodom i provodite vrijeme u zatvorenom prostoru na sniženoj temperaturi. Dok čekate da se koža osvježi, isprobajte neke recepte kako hranom spriječiti ili pobijediti ovu neugodnu iritaciju.

Lubenica

Lubenica je omiljena ljetna namirnica ako tražite nešto lagano, slatko i sočno. Uz to, nježna je prema liniji, unatoč šećerima koje sadrži. Više od 90 posto lubenice čini voda, a ujedno je bogati izvor vitamina A, C i mnogih antioksidansa. Nemojte odbaciti bijeli dio uz samu koru, jer on sadrži najveći dio nutrijenta koji mogu ubrzati proces liječenja kože.

Citrusi

Ako ste skloni ovakvoj iritaciji kože, u ljetnim mjesecima često konzumirajte sok citrusa. Vitamin C i bioflavonoidi imaju antioksidacijski učinak koji će žlijezde znojnice održavati zdravima. Citrusno voće sadrži velike količine šećera i vlakana, kalija, folata, kalcija, vitamina B, magnezija, bakra itd. Određene citrusne kiseline ističu se kao dobročinitelji zdravlja koji se ne bi trebali zaobilaziti pri uobičajenom obroku jer pomažu u topljenju masti i gubitku težine.

Kruhovac

U našim krajevima je relativno nepoznata trajno zelena voćka, međutim u azijskim je zemljama pravi hit. Krcat je kalijem i pomaže održavanje ravnoteže vode i soli u tijelu. Infuzija korijena ovog ploda također može ubrzati proces zalječenja mnogih kožnih problema, uključujući osip zbog vrućine ili osipe općenito govoreći.

Gorka tikvica

Sok gorkih tikvica pomiješan sa žlicom soka od limuna uzima se natašte kako bi se spriječio osip zbog vrućine. Ova vrsta tikvica sadrži velike količine vitamina A, B1, B2 i C, te minerale poput kalcija, fosfora, željeza, bakra i kalija.

Kokosova voda

Dok je bijelo mlijeko kokosa karakteristični za zdravi plod, kokosova voda je proziran, bistri sok zelenog kokosa koji još nije sazrio. Sadrži idealnu količinu nutrijenata potrebnu za optimalno funkcioniranje organizma, te osvježava tijelo. Upravo ga zato obožavaju sportaši.

Na prirodan način hladi tijelo iznutra, rehidratizira ga i opskrbljuje nutrijentima koji us izgubljeni znojenjem.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!