Pušači, zaštitite se od raka pluća - češnjakom! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pušači, zaštitite se od raka pluća – češnjakom!

Kuhate li s češnjakom? Možda nije najugodnija navika za osobe oko vas, no budite sigurni – češnjak je pravi izvor zdravlja!

Osim što može sniziti povišeni krvni tlak, zaštititi nas od bolesti srca, predstavlja bolji antibiotik od nekih lijekova, a sada su kineski stručnjaci ustanovili da može prepoloviti rizik od razvijanja raka pluća!

Istraživači Provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Jiangsu analizirali su podatke preko 1400 pacijenata s rakom i usporedili ih s 4500 zdravih osoba. Ispitanike su ispitali o njihovim navikama i prehrani, a pitanja su obuhvatila i koliko često jedu češnjak te puše li cigarete.

Ispitanici koji su redovito jeli sirovi češnjak, što znači barem dva puta tjedno, snizili svu svoj rizik od razvijanja raka pluća za 44 posto. Kada su se koncentrirali samo na pušače, stručnjaci su ustanovili kako su oni koji su jeli sirovi češnjak smanjili svoj rizik od ove maligne bolesti za 30 posto, što je svejedno dobar postotak.

“Zaštitna veza između unosa sirovog češnjaka i raka pluća primijećena je s uzorkom doze i odgovora, što sugerira da češnjak može potencijalno služiti kao kemoprotektivno sredstvo za rak pluća”, zaključili su autori čiji je rad objavljen u časopisu Cancer Prevention Research.

Volite kuhati s češnjakom i ova namirnica ima svakodnevno mjesto u vašoj kuhinji? Donosimo vam nekoliko savjeta za pravilnu pripremu češnjaka, a tu je i jednostavan, ali jako ukusan recept za pečeni češnjak: Male tajne kuhanja s češnjakom.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo