Začinsko bilje - koje koristiti za određene tegobe? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Začinsko bilje – koje koristiti za određene tegobe?

Kako je većina bolesti povezana s upalnim procesima u tijelu, prehrana bogata začinima jača imunitet i tako štiti organizam.

Korištenje začinskog bilja u kućanstvu može biti učinkovit način za sprječavanje i liječenje određenih bolesti i stanja. 

Koje začine koristiti za koja stanja?

Navedene biljke nije potrebno kuhati. Dovoljno ih je usitniti i servirati prema želji žličicu dvije uz variva, juhe, meso ili povrće.

1. Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) – tonik, dobar kod prehlada. Potiče probavu i rad crijeva.

2. Kadulja (lat. Salvia Officinalis) – smanjuje znojenje, navale topline, zaustavlja laktaciju i pročišćuje grlo tako da smanjuje nakupljanje sluzi uslijed konzumiranja većih količina mliječnih proizvoda.

3. Ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis) – mnogi ga new age terapeuti nazivaju i zamjenom za aspirin, smiruje živčani sustav i jača probavu.

4. Metvica (lat. Mentha piperita) – odlična protiv mučnina i nakon konzumiranja teške hrane.

5. Kopar (lat. Anethum graveolens) – smiruje vjetrove i nadutost. Najbolji je u juhama, umacima i preljevima

6. Korijander (lat. Coriandrum sativum) – odličan protiv celulita ali i kod infekcije mokraćnog mjehura jer potiče mokrenje

7. Peršin (lat. Petroselinum crispum) – osvježava dah i snažan je diuretik, odličan kod infekcije mokraćnih puteva.

8. Češnjak (lat. Allium sativum) – naziva se još i prirodnim antibiorikom jer spriječava infekcije. Poznat je po tome da regulira visok tlak i sprječava gljivice unutar i izvan tijela.

9. Origano (lat. Origanum vulgare) – dobro utječe na probavu i odlično je sredstvo u suzbijanju gljivica i bakterija.

10. Hren (lat. Amoracia rusticana) – sprečava razmnožavanje bakterija, umirujuće djeluje na dišne organe i kod upale krajnika, također pomaže kod reume, gihta, čireva i kožnih oboljenja te kod probavnih smetnji.

11. Celer (lat. Apium graveolens) – pospješuje rad bubrega i cjelokupnog mokraćnog trakta, doprinosi bržem i učinkovitijem izbacivanju štetnih tvari topivih u vodi putem izlučivanja mokraće i odličan je diuretik.

12. Čili paprika (lat. Capsicum anuum) – poznata je pod nazivom ”mala ljuta paprika” . Odlična je protiv raznih infekcija, glavobolje i depresije, a pomaže i pri razgradnji masne hrane.

Autor: Mary Novosel, autor knjige “Detoks – za čisto tijelo i um” 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo