Kako je većina bolesti povezana s upalnim procesima u tijelu, prehrana bogata začinima jača imunitet i tako štiti organizam.
Korištenje začinskog bilja u kućanstvu može biti učinkovit način za sprječavanje i liječenje određenih bolesti i stanja.
Koje začine koristiti za koja stanja?
Navedene biljke nije potrebno kuhati. Dovoljno ih je usitniti i servirati prema želji žličicu dvije uz variva, juhe, meso ili povrće.
1. Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) – tonik, dobar kod prehlada. Potiče probavu i rad crijeva.
2. Kadulja (lat. Salvia Officinalis) – smanjuje znojenje, navale topline, zaustavlja laktaciju i pročišćuje grlo tako da smanjuje nakupljanje sluzi uslijed konzumiranja većih količina mliječnih proizvoda.
3. Ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis) – mnogi ga new age terapeuti nazivaju i zamjenom za aspirin, smiruje živčani sustav i jača probavu.
4. Metvica (lat. Mentha piperita) – odlična protiv mučnina i nakon konzumiranja teške hrane.
5. Kopar (lat. Anethum graveolens) – smiruje vjetrove i nadutost. Najbolji je u juhama, umacima i preljevima
6. Korijander (lat. Coriandrum sativum) – odličan protiv celulita ali i kod infekcije mokraćnog mjehura jer potiče mokrenje
7. Peršin (lat. Petroselinum crispum) – osvježava dah i snažan je diuretik, odličan kod infekcije mokraćnih puteva.
8. Češnjak (lat. Allium sativum) – naziva se još i prirodnim antibiorikom jer spriječava infekcije. Poznat je po tome da regulira visok tlak i sprječava gljivice unutar i izvan tijela.
9. Origano (lat. Origanum vulgare) – dobro utječe na probavu i odlično je sredstvo u suzbijanju gljivica i bakterija.
10. Hren (lat. Amoracia rusticana) – sprečava razmnožavanje bakterija, umirujuće djeluje na dišne organe i kod upale krajnika, također pomaže kod reume, gihta, čireva i kožnih oboljenja te kod probavnih smetnji.
11. Celer (lat. Apium graveolens) – pospješuje rad bubrega i cjelokupnog mokraćnog trakta, doprinosi bržem i učinkovitijem izbacivanju štetnih tvari topivih u vodi putem izlučivanja mokraće i odličan je diuretik.
12. Čili paprika (lat. Capsicum anuum) – poznata je pod nazivom ”mala ljuta paprika” . Odlična je protiv raznih infekcija, glavobolje i depresije, a pomaže i pri razgradnji masne hrane.
Autor: Mary Novosel, autor knjige “Detoks – za čisto tijelo i um”
Foto: Shutterstock