Hrana i recepti

Hrana i recepti

Znate li zašto je cikla kraljica zdravlja?

Možda nije najljepše povrće, ali je zasigurno jedno od najsnažnijih. Cikla, korjenasto povrće iz porodice pepeljuga, slobodno se može nazvati supernamirnicom.

Od davnina se ciklu koristi za liječenje slabokrvnosti, govori nam nutricionistica Diana Petričević. Za to je osobito zaslužan pigment betacijanin koji povećava sposobnost hemoglobina da prenosi kisik do stanica. Zagrebemo li dublje u povijest, priča nam, skroz do Antike, vidjet ćemo nešto drukčiju sliku o ovoj svestranoj namirnici. 

Betacijanini potječu od prekrasnog pigmenta korijena koji ima protuupalno i antioksidativno djelovanje. Pigmenti betain i betanin imaju također antihipertenzivni učinak. Naime, brojna istraživanja pokazala su da cikla i njezin sok utječu na sniženje povišenog krvnog tlaka. Nekoliko studija betainu pripisuju i zaštitni učinak na jetru. – istaknula je nutriconistica i liječnica Diana Petričević

Svestrana namirnica

U Antici se pripremalo lišće, dok korjenasti dio biljke nije bio korišten. Ono je po svom okusu slično blitvi i špinatu, obiluje beta-karotenom, klorofilom, folnom kiselinom, kalijem, željezom i vitaminom A. Konzumacijom lišća cikle, možemo djelovati na očuvanje vida, a i na vlastito raspoloženje jer ono sadrži aminokiselinu triptofan koja sudjeluje u izgradnji serotonina koji poboljšava raspoloženje.

Osim što lišće sadrži više željeza od spomenutog zelenog povrća, cikla povećava mišićnu izdržljivost. Zbog toga se preporučuje kod pojačanog fizičkog napora. 

Potiče probavu i rad jetre

Redovitom konzumacijom 500 ml soka od cikle razina plazmatskih nitrata se udvostruči. Uza sve to, cikla je nezaobilazna namirnica pri detoksikacijskim dijetama jer potiče probavu i rad jetre. Na 100 grama sadrži čak 2,5 grama vlakana, što je čini pogodnom za borbu protiv zatvora. Sigurna je za djecu, a zbog bogatstva folatima preporučujem je i trudnicama – objašnjava Petričević. 

Kako biste iskoristili njezin maksimum, preporučuje da je konzumirate sirovu uz dodatak limunova soka.

Termičkom obradom gube se vitamini te dolazi do raspada antioksidativnih komponenti, nosioca pigmenta. Procesom konzerviranja se gubi i dio vitamina topljivih u vodi, osobito vitamina C. Ipak, i konzervirana cikla je još uvijek vrijedan izvor nutrijenata jer se plodovi za konzerviranje ubiru na vrhuncu sezone kada su najbogatiji nutrijentima. – istaknula je Petričević. 

Za bolju krvnu sliku preporuča se sok od cikle. Kombinacija je bezbroj pa okus ili nemaštovitost ne mogu biti izgovor! Sve navedene sastojke potrebno je samo dobro izmiksati. 

Energetska bomba pred tjelovježbu

 • 1 naranča ili limun
 • 1 list kelja ili kakvog lisnatog povrća
 • 1 jabuka
 • 1 mrkva
 • 1 cikla
 • malo ribanog đumbira

Snizite tlak

 • 1 jabuka
 • 1 limun
 • 2 celera
 • 1 cikla s lišćem
 • šaka špinata

Pogledajte i zašto biste trebali jesti pšenične klice i saznajte koje je to prirodno rješenje za nadutost i probavne smetnje!

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo