Hrana i recepti

Hrana i recepti

10 namirnica koje ne treba kupovati na sniženju – među njima i salata u vrećici

Shutterstock

Neke stvari ne treba kupovati kada su snižene, posebno kada je hrana u pitanju.

Problem može biti u tome što se namirnici na sniženju jako blizu isteka roka trajanja. Iako se ponekad može raditi o dobrom načinu uštede, stručnjakinja za kupovinu namirnica, Maria Marlowe smatra da ta navika ponekad može ugroziti zdravlje.  Bilo da je namjera prodavača prodati namirnice prije isteka roka trajanja ili promovirati novi proizvod po maloj cijeni, Leah McGrath, nutricionistica, ističe kako uvijek morate biti pažljivi kada je ovih 10 namirnica na rasprodaji u dućanu.

1. Narezano voće i povrće 

“Kada je ovaj proizvod na sniženju vjerojatno mu se bliži istek roka trajanja, pa osim ako ga ne planirate potrošiti isti dan, najbolje je izbjegavati kupovinu takvih namirnica. 

Ovo je najgori način pohranjivanja mesa, upozoravaju stručnjaci i otkrivaju u čemu je trik

2. Avokado 

Teško je okrenuti se od jeftinog avokada, a oni se često na sniženju nalaze jer su već jako zreli, pa ako imate ideju pripremiti ga odmah, kupite takav avokado, ali ako ste ga planirali jesti idući tjedan – produžite dalje.  

3. Meso 

“Bez obzira na to koliko je dobra cijena mesa, prilikom kupovine je najvažnija kvaliteta pa je moj savjet da uložite u kvalitetnije meso, ono iz organskog uzgoja ili koja se hrani na ispaši”, dodaje Marlow. No ako nađete baš takve komade mesa na rasprodaji a rok trajanja je još valjan, onda imate sreće jer se događa da im je cijena snižena kako se bliži istek roka trajanja. 

4. Ribe i plodovi mora iz uzgoja

Bez obzira radi li se o sniženju ili ne, ribe iz divljeg uzgoja su sigurniji odabir, a između ostalog sadrže manje kalorija i masnoća. Na primjer divlji losos ima bolji omjer omega 6 i omega 3 masnih kiselina, dok onaj iz uzgoja ima više omega 6 kiselina, koje nisu idealne.

5. Već oprana salata u vrećicama 

Ako ovaj proizvod nađete na raspordaji vjerojatno mu se bliži istek roka trajanja. Provjerite svakako koji datum stoji na pakiranju prije nego salatu kupite. 

6. Jaja

Iako jaja nisu najskuplja namirnica koja se može imati u hladnjaku, ako naiđete na ona koja su na sniženju, dobro razmislite. Marlowe navodi kako je uvijek bolja odluka kupiti nešto kvalitetniji životninjski proizvod, poput organskog mesa i jaja, a tako ćete izbjeći i sami unos hormona i antibiotika koji se mogu nalaziti u mesu. 

7. Mlijeko 

Ako pijete puno mlijeka, sigurno želite provjeriti koji je rok trajanja na pakiranju prije nego ga kupite na sniženju. Kakav je osjećaj otvoriti pakiranje mlijeka koje više nije dobro za korištenje, svi znamo stoga je to najbolje izbjeći. 

8. Jogurt 

Baš kao i mlijeko i jogurt se može pokvariti i vrlo lako pa ipak malo razmislite ako ga planirate kupiti na sniženju. 

Ovo je najbolji suplement za gubitak kilograma i masnih naslaga na trbuhu, tvrde nutricionisti

9. Kruh 

Kruh je još jedna namirnica koja se može naći na sniženju ali biste svakako trebali provjeriti koji datum stoji na pakiranju prije nego ga kupite kako biste provjerili je li još dovoljno svjež za jelo. Ako primijetite da se na njemu nalazi plijesan, jasno je da ga ne biste trebali kupiti. 

10. Pečene slastice 

Peciva i kolači su uvijek privlačni, a posebno kada su na sniženju, ali Marlowe kaže da ih izbjegavate kada možete jer se u njima nalazi jednak broj kalorija bile one na sniženju ili ne. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo