Hrana i recepti

Hrana i recepti

4 najveća mita o doručku u koje vjerujemo

Foto: Shutterstock

Naučili ste da je jako nezdravo preskakati doručak? Nemojte se više stresirati zbog toga. Objašnjavamo 4 poznata mita koji pokazuju da doručak ne igra ključnu ulogu u vašem zdravlju.

Uloga doručka u našem životu često je dobivala različita značenja od smanjenja želje za hranom tijekom dana do magičnoga trika za gubljenje kilograma. Međutim, posljednja istraživanja pokazuju kako žitarice ili jaja ujutro nemaju sve one beneficije koje su nam dosad bile poznate.

Mit broj 1 – Zbog doručka lakše mršavimo

Ako uvedemo u svoju prehranu doručak kao nužan, a sa željom da izgubimo koji kilogram, to neće učiniti neku značajnu razliku. Naime, doručak je više povezan s fizičkom aktivnošću nego s direktnom promjenom u metabolizmu. Za gubitak kilograma, bitan je cijeli paket – od cjelodnevne prehrane preko vježbanja do dovoljne količine sna.

Mit broj 2 – Doručak je zdrav za vaše srce

Doručak sam po sebi nema nikakve povezanosti sa zdravljem vašega kardiovaskularnoga sustava. Naravno, osobama slabijega srca svakako se ne preporučuje doručak poput engleskoga.

Voće i povrće štiti žene od srčanoga udara!

Mit broj 3 – Doručkujte i imat ćete manju potrebu grickati tijekom dana

Ideja o tome da osobe koje preskaču doručak tijekom dana zbog toga unesu više kalorija je netočna. Naime, te će osobe možda biti gladnije, ali na kraju dana količina kalorija će biti poprilično jednaka kao i kod onih osoba koje redovito doručkuju. Ako se probudite gladni, svakako trebate doručkovati. Međutim, ako doručkujete samo radi prevencije eventualne gladi, onda radije birajte doručak koji je pun proteina, a ne ugljikohidrata.

Mit broj 4 – Svi trebaju doručkovati

Osobe kojima doručak svakako predstavlja najvažniji obrok u danu su – sportaši. Ako niste gladni ujutro, a doručak vam često uzima mnogo vremena koje vam je potrebno za spremanje na posao, jednostavno ne morate jesti. Slušajte svoj organizam i jedite kada osjetite glad.

Pogledajte koji je to pametan izbor za ukusan i zdrav doručak!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo