Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 savjeta za zdravu blagdansku večeru u vašem domu

Zašto ne biste ovaj Božić organizirali ručak ili večeru i svome domu? Ako se odlučite biti domaćini, možete blagdane učiniti drukčijima pa predložiti da vam obitelj i prijatelji dođu i pomognu u samoj pripremi hrane. A uz male trikove koje vam donosimo, unaprijedit ćete svako jelo.

Kako vam organizacija blagdanskih okupljanja prijatelja i obitelji ne bi stvarala nepotreban stres, slobodno uključite i njih u pripremu blagdanskoga ručka ili večere. No, ipak se potrudite da vi držite konce u svojim rukama, a uz sljedeće savjete svaki slijed vašega jelovnika izgledat će naprosto neodoljivo.

Procijenite količinu

Mnogi se vode mišlju da je bolje više nego manje, barem kada je hrana u pitanju. U želji da imate svega pomalo i da ničega ne fali, često se dovedete u situaciju da vam ostane i previše ostataka s kojima ne znate što biste. Umjesto toga, dobro isplanirajte obroke i porcije kako ne biste morali bacati svu hranu u koju ste uložili i vremena i novaca.

Blagdansko prejedanje ima visoku cijenu!

Igrajte se s teksturom

Uvijek je lijepo kada u hrani osjetimo raznolikost. Pobrinite se da na svome jelovniku imate jela koja su hrskava, kašasta, topla, hladna… Dajte mašti na volju i vaše će vam nepce biti zahvalno.

Boje, boje, boje…

Za namirnice birajte različito svježe povrće i voće kako biste svoj blagdanski stol obojali svim duginim bojamaŠto je raznobojniji tanjur koji ćete poslužiti svojim gostima, zasigurno će veći užitak biti jesti.

Pazite na oblik namirnica

Svaka hrana ima svoj poseban oblik. Nemojte se truditi na isti način i u istim oblicima rezati i pečeno meso i krumpire. Neka svaka namirnica na vašem tanjuru zadrži svoj prirodni oblik. Time ćete zasigurno učiniti da svaki zalogaj bude jedinstven.

Svi su okusi jednako važni

Vrlo je važno koristiti svih 5 okusa u svome jelovniku. Naravno, nemojte ni s čim pretjerivati jer osim što neće biti najukusnije niti po svačijem ukusu, pretjerivanje bilo sa slanim, slatkim ili ljutim nije dobro za vaše zdravlje.

Ideja za zdravi božićni ručak!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo