Hrana i recepti

Hrana i recepti

7 razloga za uživanje u tamnoj čokoladi!

Čokoladu volimo svi, no neki će nakon uživanja u ovoj poslastici osjetiti grižnju savjesti jer potencijalno znači višak kilograma ili probleme s aknama. No tamna čokolada ne samo da čuva zdravlje vašeg organizma već je i ukusan izbor u trenucima kada želimo “nešto slatko”.

Znate li koje sve prednosti donosi konzumiranje tamne čokolade te zašto ona treba biti dio vaše prehrane?

1. Sretnije bebe

Tamnoj čokoladi pripisuje se pozitivan utjecaj na snižavanje hormona stresa, a istraživanja su pokazala kako su žene koje su jele tamnu čokoladu tijekom trudnoće bolje podnosile stres nego trudnice koje su izbjegavale tamnu čokoladu. Finsko istraživanje čak je povezalo sretnije bebe sa mamama koje su tijekom trudnoće posezale za tamnom čokoladom.

2. Niža razina lošeg kolesterola

Tamna čokolada sadrži antioksidanse, a osobe koje jedu komadić tamne čokolade svaki dan imaju nižu razinu lošeg kolesterola, potvrdila su istraživanja. 

3. PMS pod kontrolom

Magnezij koji tamna čokolada sadrži pomaže u ublažavanju neugodnih simptoma PMS-a – grčeva, zadržavanja vode u organizmu, umora i lošeg raspoloženja. Dakle, umjesto, slatkiša i šećera posegnite za tamnom čokoladom!

4. Zdrava i sjajna koža

Kakao sadrži moćne flavonoide koji štite organizam od toksina i štetnog djelovanja slobodnih radikala. Zato će kocka tamne čokolade svaki dan doprinijeti zdravom i svježem izgledu vaše kože.

5. Vitka linija

U odnosu na osobe koje prednost daju mliječnoj čokoladi, oni koji biraju tamnu varijantu u organizam unose oko 15 posto manje kalorija. Također manje žude za slatkom, slanom i masnom hranom. Uz tamnu čokoladu možete i jesti što volite i zadržati vitku figuru!

6. Mozak bolje radi

Tamna čokolada sadrži istu količinu antioksidansa kao i crveno vino i čaj, koji oboje pozitivno utječu na rad mozga. Istraživanja su pokazala kako su osobe koje su jele čokoladu bogatu flavonoidima imale bolje rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti nego oni koji nisu jeli tamnu čokoladu.

7. Bolja cirkulacija

Epikatehin je sastojak tamne koji čokolade snižava krvni tlak, poboljšava protok krvi te se smatra dobrim za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Ipak, pripazite na količinu tamne čokolade koju konzumirate i nemojte pretjerati. Ključ je, kao i uvijek, u umjerenosti!

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo