Hrana i recepti

Hrana i recepti

7 simpatičnih (i zdravih) zanimljivosti o prokulicama

Foto: Shutterstock

Birajte prirodno uzgojene, glatke i čvrste i kompaktne prokulice zelene boje, a izbjegavajte one koje su požutjele ili imaju uvele listove. No prije toga saznajte neke zanimljive činjenice o njima.

Zbog obilja vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina prokulice pridonose zdravlju kože i vezivnih tkiva pa su odlična “hrana za ljepotu”. Na jelovniku se preporučuju i za dobru probavu, čvrste kosti, snažne mišiće…

Što još znamo o prokulicama? 

1. Prokulice s razlogom

Ne zovu se prokulice bez razloga – one su blizak rod brokulama. Brokule rastu iznad tla, barem njihov jestivi dio, a prokulice rastu na dugačkoj “grani” gdje se nalazi više njih.

2. Jasno porijeklo

Na engleskom se one zovu Brussels, a razlog tomu je što potječu iz Brisela, tj. Belgije gdje se uzgajaju od 16-tog stoljeća.

3. Gdje ste prvo rasle?

Orginalno je ova vrsta postojala u Iranu, Pakistanu i Afganistanu, a u Kini su je od davnina propisivalo kao pomoć za probavne probleme.

4. Tko se boji prokulica još?

Anketa provedena prije nekoliko godina od strane Heinza je pokazala da su prokulice namirnica koje ljudi najmanje vole. Slična anketa je provedena u Engleskoj gdje je također zaradila titulu najomraženije namirnice

5. Dobre za zdravlje

Prokulice su odličan izvor vitamina A, C, K, beta karotena, folne kiseline, željeza, magnezija i vlakana. Isplati ih se voljeti…

6. U borbi protiv karcinoma mokraćnog mjehura

Znanstvenici su otkrili kako antikancerogena svojstva iz prokulice, koja djeluju na karcinom mokraćnog mjehura, dolaze iz njihove visoke razine izotiocijanata. Oni putuju kroz mjehur kako bi se mogli izlučiti, što ih čini posebno moćnim protiv ovog oblika raka. 

7. Želite bebu? Jedite prokulice

Vjerovali ili ne, ovo zeleno mikrozelje je u stvari superhrana za pravljenje djece. Prokulice su prepune folne kiseline koja je ključna za pospješivanje plodnosti kod muškaraca i žena. Također, ovaj bogat izvor vitamina povisuje razinu spermija i pomaže obogaćenje sluznice pravim nutrijentima koji povisuju izglede preživljavanja spermija”, objasnila je Neema Savvides, nutricionistkinja Klinike Harley Street za plodnost.

A. A. 

Foto: Shutterstock

Saznajte kako pripremiti prokulice?

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo