Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ako krumpir ima ovaj miris, nemojte ga jesti – i još nekoliko upozorenja koja je dobro upamtiti

Shutterstock

Krumpiri su često na našim tanjurima, ali mogu predstavljati i opasnost za zdravlje ako ne znamo prepoznati kada ih više ne treba jesti.

Neki krumpiri mogu biti toksični i ako ga pojedete simptomi mogu biti ozbiljni. Dobra je vijest da postoji način kako prevenirati štetu samo jednim pogledom.

Ako vaš krumpir miriše ovako, nemojte ga jesti

Krumpiri sadrže toksin solanin koji se nalazi u vrstama poput krumpira, rajčice i patlidžana. Može se prirodno pojaviti u bilo kojem dijelu biljke, uključujući lišće, plodove i gomolje. Ako ga konzumirate u malim količinama ništa se ne mora dogoditi. Postoje dva uobičajena znaka koja će vam otkriti da je krumpir zabranjen za jelo, a to je gorak miris i kora koja je mjestimično zelena.

Zelena boja može biti znak da je prisutan solanin, a krumpir koji trune ima jak miris, a osoba koja ga udiše ne može procijeniti je li udahnula previše solanina, pojašnjavaju stručnjaci sa sveučilišta Michigan.

Previše solanina je opasnost za zdravlje

Konzumacija krumpira koji je proizveo previše solanina može imati ozbiljne posljedice za zdravlje. Za ovaj se toksin zna da može uzrokovati gastrointestinalne probleme, pa čak i smrtni ishod.

Nutricionistica ima 5 ideja za doručak koji će vam pomoći u mršavljenju, a i dati vam energije

Problem uzrokuje nepravilna pohrana

Prema pisanju stručnjaka, problem se javlja kada je krumpir predugo izložen svjetlosti, bez obzira je li prirodna ili umjetna, a upravo ona može potaknuti toksičnost, pa je najbolje čuvati ih u papirnatim vrećicama na tamnom mjestu. Dok ćete uklanjanjem zelenih dijelova krumpira odstraniti nešto solanina, kao i kuhanjem, možda to nije dovoljno da spriječiti probleme.

Nikada jaja nemojte ostavljati na ovom mjestu u hladnjaku – iznenađeni?

Ako ih čuvate predugo pohranjene na tamnom mjestu, može se dogoditi isto pa ako osjetite neugodan miris iz prostora gdje stoji krumpir, prije nego ga očistite dobro provjetrite prostoriju.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo