Baš kao i kod većine tegoba, pravilna prehrana može pomoći pri snižavanju krvnog tlaka…
Primarna je zadaća, tvrde stručnjaci, smanjiti unos masti, soli i alkohola, a povećati unos voća i povrća te cjelovitih žitarica.
Borovnice: One su prepune flavonoida, snižavaju razinu lošeg kolesterola i reguliraju krvni tlak. Borovnice su skoro uvijek dostupne, a možete ih dodati svakom doručku ili jesti umjesto večere.
Krumpir: Kalij i magnezij, dva minerala koji pomažu snižavanju krvnog tlaka nalaze se u ovoj namirnici. Sadrže i vlakna koja su obavezan sastojak svake zdrave dijete.
Cikla: Znanstvenici sa sveučilišta Queen Mary u Londonu su došli do saznanja da pacijenti s visokim krvnim tlakom koji su pili sok od cikle pokazuju nevjerojatan napredak u snižavanju krvnog tlaka. Jedna druga studija zaključuje kako su za to vjerojatno zaslužni nitrati u soku koji snižavaju krvni tlak u roku od 24 sata.
Banane: Kako banane sadrže malo natrija, idealan su izbor za osobe koje imaju tegobe s krvožilnim sustavom. Ovo voće je jedan od najboljih prirodnih izvora kalija, koji pomaže održati zdravu razinu tlaka i potiče normalan rad srca. Znanstvenici su ustanovili da svakodnevno konzumiranje banana može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 40 posto.
Smeta vam miris omekšivača za rublje, novina ili dezodoransa? Provjerite jeste li bolesni
Maslinovo ulje: Maslinovo ulje blagotvorno djeluje na lipide u krvi te također smanjuje krvni tlak. Jedna od studija pokazuje da krvni tlak postaje niži što više maslinova ulja koristite.
Čaj od hibiskusa: Znanstvenici su brojnim istraživanjima potvrdili da pogoduje zdravlju srca te snižavanju krvnog tlaka, i to samo nakon četiri tjedan ispijanja čaja. I ako nemate problema sa zdravljem, ovaj napitak će vas osvježiti, bio hladan ili topao.
Brokula: Prepuna je vitamina K koji sprečava kalcifikaciju arterija, a zbog antioksidanata koje sadrži prevenira oksidaciju LDL kolesterola koji može dovesti do težih srčanih oboljenja. Vlakna iz brokule će regulirati krvni tlak.
Riba: Od svih namirnica životinjskog porijekla, riba je najzdravija – obiluje proteinima, a nije masna. Omega-3 masne kiseline u ribi, zajedno s drugim nutrijentima, štite krvne žile, smanjuju upalne procese i snižavaju visoki krvni tlak.
Losos – zašto ga jesti za zdravlje i kako ga pripremiti na najjednostavniji način
Tamna čokolada: Tamna čokolada sadrži flavonoide koji krvne žile čine elastičnijima, a da konzumacija iste snižava krvni tlak dokazano je u velikom broju studija. Na dan si priuštite oko 15 g tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa.
A. A.
Foto:Shutterstock