Hrana i recepti

Hrana i recepti

Crni češnjak blagog okusa od sada i u Europi

Nekada se koristio protiv Crne smrti, Englezi su ga smatrali afrodizijakom, a danas ga stručnjaci savjetuju za zaštitu od epidemije modernog doba – srčanih bolesti.

Na europskom tržištu pojavio se ekstrakt crnog češnjaka koji svojim svojstvima zaslužuje svrstavanje u funkcionalnu hranu, a jednako je dobar kao dodatak u kapsulama ili kao tekući ekstrakt koji se kao začin može dodavati u raznovrsna jela.

Za razliku od bijelog/svježeg češnjaka, crni češnjak ima sladak, blag okus te potpuno neutralan blag miris; također ne uzrokuje niti loš zadah nakon konzumacije niti neugodan miris (isparavanje) kože.

Razlog tome je što se fermentacijom (kojom svježi češnjak prelazi u crni) uništavaju dvije komponente ključne za intenzivnu aromu: alin i alicin. Iako se upravo alicinu pripisuje većina kardiovaskularnih benefita češnjaka, stručnjaci tvrde kako i u fermentiranom obliku češnjak zadržava velik broj bioaktivnih komponenata zaslužnih za kardioprotektivnu, antiagregacijsku i imunomodulirajuću funkciju.

Uz sumporne sastavnice, češnjak je prepun enzima, vitamina B, bjelančevina, saponina, flavonoida i mnogih drugih tvari, koje ga čine pravim znanstvenim izazovom za istraživanja mogućih dobrobiti, od kojih su mnoge dokazane.

Tako su nedavno australski istraživači objavili kako osobe koje pate od hipertenzije mogu kontrolirati svoju bolest tako da dodaju češnjak u svakodnevnu prehranu. “Kada smo im dali dodatak prehrani na bazi češnjaka, u prosjeku smo smanjili njihov krvni tlak ispod praga hipertenzije – stoga bi češnjak mogao biti komplementarna mogućnost liječenja za kontroliranje tlaka”, objasnila je dr. Karin Ried, voditeljica istraživanja.

Foto: Wikipedia

Izvor: Biologija.com.hr/K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo