Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čvarci – omiljena poslastica svih generacija

Shutterstock

Poput svinjske masti i čvarci su dio hrvatske kulinarske tradicije.

​Iako ih se može jesi cijele godine, čvarci se smatraju zimskom hranom koja se priprema krajem jeseni. Iako su nekada slovili kao hrana siromašnog čovjeka, danas se oni u raznim prodavaonicama mogu naći po nevjerojatno visokim cijenama. Mnogi se slažu da nisu okusom i teksturom niti malo nalik domaćim čvarcima, pa je jedino riješenje – pripremite ih sami.

Gdje su nestali čvarci?

Čini se da su skoro pali u zaborav zbog činjenice da se posljednjih godina sve više govori o tome kako je svinjska mast štetna za zdravlje. Dakako da su prirodna, hladno prešana ulja poput maslinova i suncokretova na vrhu top liste najpoželjnijih masnoća. No može im se pridružiti prirodna svinjska mast kojoj su se vratili mnogi nutricionisti i kuhari. Hvalospjevi vrijede samo za domaću mast, koja se dobiva od svinja koje jedu prirodnu hranu i žive na poluotvorenom prostoru.

Priprema čvarka

Ovo se tradicionalno jelo priprema od masnoće (sala) svinjskoga mesa te slanine koje nije iskorištena za određene suhe proizvode. Većina ljudi ipak koristi samo slaninu jer salo može imati, nekima, neugodan miris. 

Dobar je običaj odvojeno topiti salo i slaninu, ako ste odlučili za tu kombinaciju. Postupak je isti, osim što se salo brže topi. Kaže se da se rezanje tkiva mora prepustiti stručnjaku jer o tome punu ovisi kakvi će čvarci biti. Potrebno je namirnice izrezati na manje kockice (3cm)  jednake veličine kako bi se svi jednako istopili. Sve se stavi u duboku posudu (ne smije se napuniti do vrha) te doda malo vode (otprilike 1 šalica na nekoliko kilograma). Temperatura ne smije biti previsoka, posuda mora biti bez poklopca, a sve se mora miješati STALNO! Do smeđe boje čvarak se dodati tako što se dodaje mlijeko kada slanina malo omekša. Dovoljno je staviti 1 dcl mlijeka. Želite li slanije čvarke, dodajte soli po želji. ​

Čvarci su gotovi kada poprime zlatno smeđu boju i isplivaju na površinu. Sada ih iscijedite i uživajte u finoj toploj poslastici. Ako volite prešane čvarke onda ih možete stisnuti u u cjediljkama za čvarke.

Uživajte u okusu djetinjstva

Čvarci se mogu posluživati kao samostalno jelo, uz malo kruha i luka, a ako ih jedete kao grickalicu, pivo će se dobro slagati sa njima. Ubacite ih u preljev za žgance ili ih za jači okus dodajte nekom umaku.

Photo: Duško Marušić/PIXSELL
A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo