Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dostava dronom, veganska vina… 4 stvari koje će promijeniti način uživanja u vinu

Shutterstock

Budućnost će biti sjajna za pjenušava vina, osobito ona proizvedena u malim vinarijama i dosad manje popularnim regijama, poput središnje i istočne Europe.

I dalje će rasti popularnost rose vina, dok će klasik među vinima, chardonnay, unatoč činjenici da se trendovi mijenjaju, imati značajan dio u tržišnoj utakmici. Vodeći svjetski enolozi ovako vide vinske trendove u nadolazećim mjesecima tijekom kojih će rasti zanimanje za vina s nešto nižim udjelom alkohola, pa i alternativnih alkoholnih proizvoda na bazi vina, koji u prosjeku imaju 5 – 6 % alkohola.

Proljetne ideje za najslađe deserte s jagodama – od salate do tarta

1. Veganska vina

Većina vinara shvatila je da su u dobroj poziciji da iskoriste općenito rastući trend eko i bio proizvodnje pa je za očekivati kako će i “veganska“ vina doživjeti svoj rast. Već sada mnogi restorani i barovi u svojoj ponudi žele imati butelje s veganskim simbolima, jer to njihovi gosti traže, premda mnogima nije sasvim jasno što to u klasičnim vinskim kapljicama nije po mjeri vegana. Naime, u nekim fazama proizvodnje vina koriste se “sredstva“ životinjskog podrijetla, primjerice albumin (iz bjelanjka jajeta) za bistrenje, što je veganima neprihvatljivo.

2. Dostava dronom

Već sada postoje aplikacije kojima možete naručiti vino koje vam stiže na kućnu adresu za dva sata. Za očekivati je da će u budućnosti dostava biti još brža.

Amazon je u svojim razvojnim centrima u SAD-u i Velikoj Britaniji već počeo raditi na svojem projektu “PrimeAir“, čiji je cilj stvoriti uslugu bespilotne letjelice koja korisnicima može isporučiti određenu robu težine do 2,26 kg u roku od 30 minuta, ovisno o njihovoj lokaciji.

Danas je to egzotika, ali jednog će dana to definitivno biti jednako normalno kao i svako drugo dostavno vozilo. Osim toga, proizvođači vina već koriste dronove u vinogradima u svrhu praćenja kvalitete grožđa kako bi optimizirali svoj urod.

3. Pametne etikete

Na policama trgovina sve je više vina odlične kvalitete i vrlo pristupačnih cijena. Kako bi bili konkurentni, proizvođači vina moraju se na neki način izdvojiti, kako bi se kupac između stotine boca na policama trgovina odlučio baš za njihovu. Brandovi će, procjenjuje se, vrlo uskoro proizvoditi bočice s naljepnicama koje ćemo moći skenirati putem pametnog telefona kako bismo dobili točne informacije kako je, kada i gdje vino doista proizvedeno.

4. Manje je više

“Manje piti, ali bolje!“; bit će glavna krilatica među vinoljupcima, no to se ne odnosi samo na kvalitetu vina, već i sam ugođaj uživanja u vinskim kapljicama. Tako će jačati koncept vina kao dijela obroka; promišljena, umjerena konzumacija usmjerena na hranu i “društvo dijeljenja“. Naime zajedničko kuhanje, pa i zajedničko uživanje u hrani i vinu, a sve u granicama dobrog ukusa. Pit će se manje alkohola, ali će se uživati u društvu i kvalitetnim proizvodima koji se proizvode lokalno.

Jednostavnije ne ide: 10 ideja za domaće obroke koje možete nositi i na posao

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo