Hrana i recepti

Hrana i recepti

Drastično smanjivanje unosa kalorija vodi do vraćanja izgubljenih kilograma

Tajna skidanja kilograma je u praćenju unosa kalorija, a zapravo biste trebali trošiti više nego što unosite

Ako jedete previše kalorija, udebljat ćete se, no ako unosite premalo, tijelo će vam ući u fazi “gladovanja” i zapravo čuvati svaku kaloriju za period koji je ispred njega. U teoriji to znači da ćete se zapravo udebljati jer metabolizam ne radi onako kako bi trebao. 
No to nije samo teorija, brojna istraživanja pokazala su da je to – istina! Tu se pojavljuje pojam hipometabolizma, odnosno sporog rada metabolizma koji se javlja kad tijelo ne funkcionira kako bi trebalo. 

Smijanje, sviranje i cupkanje nogom: Koje svakodnevne aktivnosti troše kalorije

Ta faza u tijelu zapravo je faza preživljavanja, kažu stručnjaci. Ona je evolucionarni odgovor na prahistorijska vremena kada hrane nije bilo za svakoga. Metabolizam se usporava kako bi sačuvao energiju i pripremio se za dugačko razdoblje bez hrane. Danas se to čovjeku može obiti o glavu. 

Želite uspješan radni dan? Pripazite što jedete za ručak

Za nekoga tko je viši od 158 centimetara manje od 900 kalorija dnevno može natjerati organizam da ode u stadij hipometabolizma. Zapravo je to razlog zbog čega 80 do 90 posto pretilih ljudi koji smršave, vrate staru kilažu, piše International Journal of Obesity. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo