Hrana i recepti

Hrana i recepti

Evo zašto imate povišeni kolesterol i 13 savjeta kako ga kontrolirati prehranom

Uzroci povišenog kolesterola u krvi mogu biti brojni – primjerice konzumiranje previše hrane s visokim udjelom kolesterola, zasićenih masti i trans masti može povećati rizik od razvoja visokog kolesterola.

Prekomjerna tjelesna masa i pretilost također mogu povećati vaš rizik. Ostali čimbenici načina života koji mogu doprinijeti visokom kolesterolu su neaktivnost i pušenje.

Vaša genetika također može utjecati na vaše šanse za razvoj visokog kolesterola. Geni se prenose s roditelja na djecu. Određeni geni upućuju vašem tijelu kako da obrađuje kolesterol i masti. Ako vaši roditelji imaju visok kolesterol, možda ste i vi izloženi većem riziku da ga imate. Druga zdravstvena stanja, kao što su dijabetes i hipotireoza, također mogu povećati rizik od razvoja visokog kolesterola i povezanih komplikacija.

13 savjeta za kvalitetnu prehranu

1. Uvrstite u prehranu bogato laneno sjeme. Sjemenke lana kao dio prehrane sa smanjenim udjelom masti povoljno utječu na rizik od kardiovaskularnih bolesti u bolesnika s povišenom razinom kolesterola.

Krumpir, brašno, kruh… Ako pitate nutricionisticu, ona bi za ove namirnice koristila zamjene – evo 7 prijedloga

2. Osim prehrambenih vlakana i namirnica biljnog podrijetla, potrebno je ograničiti unos zasićenih i trans masti te kolesterola putem namirnica životinjkog podrijetla.

3. Prije pripreme peradi kožicu valja ukloniti jer sadrži značajne količine kolesterola.

4. Ograničite unos jaja, jetrica, bubrega i mozga. Ove namirnice izuzetno su bogate kolesterolom.

5. Tjedno ne konzumirajte više od 2-4 jaja, uključujući ona koja se koriste za pripremu drugih jela.

6. Pileću, goveđu i druge mesne juhe prije konzumacije ohladite u hladnjaku dok masnoća ne postane kruta i digne se na površinu te je potom uklonite žlicom.

7. Prije pripreme crvenog mesa poželjno je ukloniti sve vidljive masnoće ako se već konzumira, no prednost ipak dajte nemasnom bijelom mesu.

8. Uvijek birajte mlijeko i mliječne proizvode s niskim udjelom mliječne masti.

9. Kada kuhate tjesteninu izbjegavajte dodavanje ulja, pri kuhanju riže izbjegavajte dodavanje maslaca ili margarina, kada kuhate pire-krumpir izbjegavajte dodavanje maslaca i punomasnog mlijeka!

Jedna namirnica u kombinaciji s jednom bolešću najgora je za zdravlje – posebno tijekom pandemije

10. Pri dodavanju masnoća jelu, prednost dajte maslinovom, bučinom, repičinom i suncokretovom ulju.

11. Vaš dnevni unos kolesterola ne bi trebao prekoračiti 300 mg ili čak 200 mg (ako je razina kolesterola izrazito povišena).

12. Izbjegavajte hranu koja je pržena i pohana te hranu radije pripremajte kuhanje, pečenjem u pećnici, pirjanjem, na lešo…

13. Brza hrana i pekarski proizvodi sadrže trans masti koje povećavaju razinu “lošeg” LDL kolesterola i spuštaju razinu “dobrog” HDL kolesterola.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo