Hrana i recepti

Hrana i recepti

Evo zašto više nikada u životu ne biste trebali popiti slatko gazirano piće

Shutterstock

Najnovije istraživanje provedeno u Americi pokazalo je da loše prehrambene navike povećavaju rizik od raka jednako kao i pretjerana konzumacija alkohola. Za približno 38 posto slučajeva raka debelog crijeva i 28 posto raka usne šupljine, ždrijela i grkljana jedan od glavnih krivaca je konzumacija nezdrave hrane, a pri vrhu te liste su gazirana pića koja obiluju šećerom.

Znanstvenici koji su proveli istraživanje zaključuju da su prehrambene navike povezane s više od 80 tisuća invazivnih oblika karcinoma zabilježenih 2015. godine u Americi, što predstavlja 5 posto ukupnog broja slučajeva malignih bolesti u toj zemlji.

Ispijanje gaziranih pića ne vodi samo do pretilosti

Loša hrana nas ubija

U brojevima to izgleda ovako: 52200 slučajeva raka debelog crijeva, više od 14400 karcinoma usne šupljine, ždrijala i grkljana, približno 3200 raka maternice, više od 3000 karcinoma dojke kod žena u menopauzi, 2000 slučajeva raka bubrega, približno 1600 karcinoma na želucu i 1000 slučajeva raka jetre – svi ovi slučajevi povezani su s lošim prehrambenim navikama.

10 neprijatelja zdravlja na koje trošite novac i uvijek ih čuvate u hladnjaku

Crna lista

Znanstvenici su također proučavali koje su prehrambene navike najuže povezane s pojavom raka i došli do zaključka da su ove navike najpogubnije za naše zdravlje:

  • Nizak unos cjelovitih žitarica
  • Nedovoljna kozumacija mliječnih proizvoda
  • Pretjerana konzumacija crvenog mesa i suhomesnatih proizvoda
  • Nizak unos povrća i voća
  • Redovita konzumacija sokova bogatih šećerom i gaziranih zaslađenih sokova

Ovakva prehrana vodi u pretilost koja je povezana sa 16 posto slučajeva raka uzrokovanih, među ostalim, lošim prehrambenim navikama.

Muškarci te općenito odrasle osobe u dobi od 45 do 64 godine imaju najveći rizik od raka povezanog s lošim prehrambenim navikama.

„Rezultati provedenog istraživanja pokazali su da postoji način da se smanji pojava malignih bolesti u općoj populaciji ukoliko se počne sustavno raditi na edukaciji o zdravim prehrambenim navikama i omogući dostupnost zdrave hrane svim građanima“, naglasili su autori istraživanja.

Integralne žitarice: zašto birati ječam, raž i amarant

Premda hrana koja na sebi ima oznaku „organska“ zbog visoke cijene nije dostupna svima, zdrave promjene u prehrani možete učiniti i bez velikog udara na kućni budžet. Ovdje pročitajte kako:

Kako zavoljeti zdravu prehranu? Imamo 5 sjajnih trikova

6 jeftinih, a zdravih namirnica

5 trikova kako se hraniti zdravo, a povoljno

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo