Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako nas cjelogodišnja konzumacija jagoda i borovnica može zaštititi od srčanog udara.
Osim što predstavljaju omiljeno voće mnogih, slatke crvene
jagode su postale super voće koje priznaje i suvremena medicina. Bogate su
protuupalnim i protukancerogenim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidansa,
flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana. Pomažu ubrzati metabolizam i
ukrotiti apetit, a istovrmeno jagode mogu biti od velike pomoći i za vaše srce.
Jagode se danas ubrajaju u najpopularnije voće na
svijetu. U njihovom primamljivom okusu i višestrukoj koristi uživaju
stanovnici svih kontinenata. Vjerovali ili ne, danas se uzgaja 600
raznih sorti. Kad je riječ o njihovom pozitivnom djelovanju na
zdravlje, jagode kao “supervoće” u sve većoj mjeri prepoznaje i moderna
medicina. One su bogate protuupalnim i antikancerogenim sastojcima.
Ukratko, jagode se ubrajaju u voće s najbogatijim sadržajem nutritivnih
sastojaka. One sadrže visoke razine antioksidansa, obilje flavonoida,
polifenola, fitonutrijenata i vlakana.
Jagode sadrže prirodne fenole koje služe istoj svrsi poput
protuupalnog aspirina ili ibuprofena protiv bolova. Međutim, fenosli iz
jagoda ne uzrokuju crijevno krvarenje poput umjetnih lijekova.
Borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, osobito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Antioksidansi
iz borovnica neutraliziraju oksidativna oštećenja koja mogu dovesti do
destrukcije tkiva. Antocijanin, flavonoid koji borovnici daje prepoznatljivu
ljubičastu boju, povezan je s mnogim zdravstvenim dobrobitima: ovo se ukusno voće preporučuje
u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti,
regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl. Također, borovnice mogu olakšati fibrozu jetre i smanjiti veličinu tumora.
K. R.