Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jede vam se čokolada, kruh, tjestenina? Hrana za kojom čeznete otkiva što organizmu zapravo treba

Shutterstock 1303714099

Možda niste znali, ali hrana za kojom čeznete otkriva nešto o zdravlju.

Australski nutricionist ističe koliko je važno obraćati pažnju na naš apetiti i hranu za kojom žudimo jer može otkriti i određene nedostatke u organizmu. 

Lee Holmes, nutricionist, ističe kako je čežnja za određenom hranom često pokazatelj manjka određenih minerala u tijelu, što kroz vrijeme može dovesti do zdravstvenih problema, a kada je u pitanju prehrana često se borimo s povećanim apetitom i željom za određenom hranom. Ako vam se jako u zadnje vrijeme jedu čokolada, orašasti plodovi ili grah, može značiti da organizmu nedostaje magnezija, koji se može pronaći u sjemenkama bundeve, chia sjemenkama, kikirikiju, sojinom mlijeku i špinatu. 
Lee smatra kako je normalno da u takvim trenucima obroku dodamo tu čokoladu ili orašaste plodove, kako bismo zaustavili čežnju. 

Dodaje i kako manjak cinka, kroma, željeza, kalcija i magnezija također mogu voditi do čežnje za slatkim namirnicama. 

Ako vam sline cure na spomen lizaljke, zaslađenih napitaka i namirnica punih šećera, moguće je da vam nedostaje kroma, triptofana, fosfora, a prema riječima stručnjaka, sve je to potrebno za energiju, obnovu stanica i zdrav metabolizam. 

Upitali smo ljekarnicu kako uštedjeti na lijekovima i dodacima prehrani: Evo što nam je rekla

Ako pak čeznete za slanim grickalicama, to bi mogao biti znak disbalansa elektrolita, što se može javiti nakon vježbanja i dehidracije. 

“Manjak cinka i željeza mogu također biti uzrok želje za slanim”, dodaje. 

Možda je malo čudno čeznuti za gaziranom vodom, ali i to se može dogoditi te značiti da je došlo do manjka kalcija u organizmu.  Umjesto da se prepustite želji, nadomjestite nedostatak tako da pijete mlijeko ili jedete šljive, brokule i kelj u svakom obroku. Namirnice koje su bogate kalcijem su i jogurt, zeleno lisnato poveće, sardine i većina sireva. 

Ako je u tijelo premalo željeza vjerojatno ćete imati jaku želju za crvenim mesom, a ako u prehranu uključujete malo proteina, i to bi moglo biti odgovorno za želju za hranom. 
Zanimljivo, ali ako imate jaku želju za ledom, može se raditi o manjku željeza u organizmu. 

Što želja za određenom namirnicom znači? 

Želja za čokoladom: Vaše tijelo treba magnezija a možete ga unijeti putem orašastih plodova, zelenog lisnatog povrća i voća. 

Želja za zaslađenim pićima i hranom: Vaše tijelo treba krom, triptofan i fosfor, a možete ih pronaći u zelenom povrću, piletini, siru, grožđu, batatu, jajima i žitaricama. 

Želja za kruhom i tjesteninom: Vaše tijelo treba proteina i nitrogena, a trebali biste jesti crveno meso, grah, chia sjemenke, masnu ribu. 

Želja za masnom hranom: Vašem organizmu treba kalcija, a možete ga pronaći u povrću, leći, mlijeku i siru. 

Krumpir, brašno, kruh… Ako pitate nutricionisticu, ona bi za ove namirnice koristila zamjene – evo 7 prijedloga

Želja za slanom hranom: Organizmu nedostaje klorid i silicij, a pronaći ga možete u sjemenkama, masnoj ribi i kozjem mlijeku. 

A. A.

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo