Jednostavni trikovi nutricionistice za uštedu kalorija prilikom kuhanja - iskoristite ih! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jednostavni trikovi nutricionistice za uštedu kalorija prilikom kuhanja – iskoristite ih!

Shutterstock

Želimo li smršaviti moramo unositi manje kalorija nego što trošimo odnosno moramo biti u tzv. kalorijskom deficitu.

U želji da smanjimo kalorije prvo nam na pamet pada izbacivanje i jedenje manjih količina hrane tj. izgladnjivanje. Izgladnjivanje će možda pokazati kratkoročne rezultate, no nikako nije rješenje za dugoročni gubitak i održavanje kilograma. Umjesto toga, postoje pametniji način postizanja kalorijskog deficita od kojeg je jedan i pametniji način pripreme hrane.

PRIPREMAJTE OBROKE SAMOSTALNO KOD KUĆE

Koliko god da vam se jelo činilo lagano i “zdravo”, jela koja naručimo ili pojedemo vani nikad neće biti onako kvalitetna kao što bi to bilo da ih pravite samostalno kod kuće. Jela koja pojedemo vani obično imaju više masnoće, soli, šećera zbog čega imaju i znatno više kalorija. Obroci koje spremite sami kod kuće znate točno od čega se sastoje i tako lakše i preciznije možete percipirati o kakvoj kalorijskoj vrijednosti obroka se radi.

ODABERITE LAGANIJI NAČIN PRIPREME HRANE

Namirnica može biti najkvalitetnija i najmanje kalorična, no odaberemo li način pripreme poput prženja, pečenja i pohanja u masnoćama dodat ćemo joj i do 3X više kalorija, nego što bi kad bismo odabrali kuhanje, pirjanje, pečenje pod folijom ili u fritezi na vrući zrak. Primjerice, 120g pilećeg filea koji je pečen na grillu ima oko 100 kalorija, dok 120g pohanog pilećeg filea ima čak 290 kalorija – ista količina hrane, a drugačija kalorijska vrijednost.

Koje namirnice treba izbjegavati ako želite zdravu jetru? Nutricionistica ima odgovor

PRIPAZITE NA KOLIČINU ULJA KOJE DODAJETE

Koliko često prilikom začinjavanja salata ili dodavanja ulja na tavicu za pripremu hrane samo isipate određenu količinu direktno iz boce? Možda vam se čini da se radi o malim količinama koje nije igraju veliku ulogu ili šak uopće u tome ne razmišljate, no istina je potpuno drugačija. Svaka dodatna žlica ulja znači dodatnih 120 kalorija. Dodate li u jelo 3 žlice ulja umjesto 1, što je realno dovoljno za pripremu hrane i naše potrebe, unijeli ste čak 240kcal viška. Ulja i masti imaju vrlo veliku energetsku vrijednost, zbog čega u samo maloj količini sadrže puno kalorija. Upravo nam je iz tog razloga teško percipirati činjenicu da u tako maloj količini možemo pretjerati s kalorijama. Savjet je da pokušate odmjeriti ulje u žličicu ili dvije i onda tako dodati na jelo, a izbjegavati sipanje direktno iz boca.

Ukusna juha od graška organizam će pripremiti za blagdansko prejedanje – možete ju jesti svaki dan

DODAJTE POVRĆE U JELO

Povrće općenito ima vrlo veliku nutritivnu vrijednost, a vrlo malo kalorijsku. To znači da ćemo kroz veliki volumen i količinu ovakvih namirnica stvoriti osjećaj sitosti jer će volumen napuniti naš želudac, a zapravo nismo unijeli mnogo kalorija. Dodatkom povrća u jelo prilikom kuhanja uspješno smanjujete kalorijsku vrijednost obroka bez da ste smanjili količinu hrane na tanjuru i vjerojatno postižete kalorijski deficit. Primjerice jedan veliki tanjur tjestenine bolonjez može sadržavati i do 1000 kalorija. Smanjite li količinu korištene tjestenine i mesa za 50%, a dodate li 50% više povrća u to jelo dobit ćete jedan veliki tanjur povrtnog bolonjeza s tjesteninom koji ima oko 500 kalorija. Od povrća možete kombinirati svježe salate ili pak kao u ovom primjeru povrće nasjeckati na sitno pa dodati u umak prilikom kuhanja.

Foto: Shutterstocok

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo