Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako ketogena dijeta djeluje na epileptičke napadaje – evo što treba znati

Shutterstock

Dijetoterapija je znanstveno područje nutricionizma koje stavlja težište na liječenje ili način življenja uzimanjem posebnih, određenih jela i propisane hrane ili odricanjem od određene hrane ili jela koja mogu pogoršati simptome bolesti.

Svrha provedbe dijetoterapije je prevencija pojedinih bolesti ili ublažavanje simptoma/izlječenje bolesti ako je ona već prisutna kod pojedinca.

Udruga Dravet sindrom Hrvatska u partnerstvu s Hrvatskom udrugom za epilepsiju pokrenula je Savjetovalište za ketogene dijete.

Unatoč tome što ne znamo točan mehanizam djelovanja ketogene dijete na epileptičke napadaje, upoznati smo s rezultatima koji se postižu njenom provedbom. Veliki je broj istraživanja koji potvrđuju njene pozitivne učinke.

Oboljelima i obiteljima kontinuirano je potrebna podrška jer se provedbom ketogene dijete, osim načina prehrane, često mijenja i način života. Uz sve prisutne nedaće ove promjene se u početku čine obeshrabrujućima, no s vremenom i one postanu dio nove svakodnevnice, rekla je Vedrana Bibić, mag. kliničkog nutricionizma.

U objavljenoj Cochranovoj analizi četiriju randomizirano kontroliranih kliničkih istraživanja utvrđeno je da djeca s tvrdokornim epilepsijama na ketogenoj dijeti imaju tri puta veću šansu postići potpunu kontrolu epileptičkih napadaja te šest puta veću šansu smanjenja učestalosti epileptičkih napadaja preko 50% u usporedbi s uobičajenom antiepileptičkom terapijom.

Ova terapija se pokazala uspješnom u liječenju raznih vrsta epileptičkih napadaja i sindroma. Posebno se pokazala učinkovitom, s visokom stopom odgovora na sindrome: nedostatak transportera glukoze tipa 1, nedostatka piruvat dehidrogenaze, mioklono-astatsku epilepsiju (sindrom Doose ), infantilne spazme (sindrom West ), kompleks tuberozne skleroze, sindrom Dravet , sindrom Angelman, sindrom Ohtahara, epileptički sindrom povezan s febrilnom infekcijom, superrefrakterni epileptički status (žarišni ili miokloni) te za dojenčad ili djecu s gastrostomom koja se hrane enteralnim putem te samim time je od iznimne važnosti za primjenu kod oboljelih.

Na području RH još uvijek nismo dovoljno razvili svjesnost o važnosti prehrane u liječenju te njenoj primjeni i učinkovitosti.

Projektom EpiPrehrana želi se postići glavnu svrhu Savjetovališta, a to je podrška oboljelima i njihovim obiteljima za vrijeme provedbe ketogene dijete te pružanje savjeta s ciljem olakšavanja njene provedbe.

Za oboljele i njihove obitelji, na raspolaganju za konzultacije je nutricionist (info@dravet-sindrom-hrvatska.hr), a one obuhvaćaju preevaluaciju (procjenu nutritivnog statusa), pripremu, edukaciju za provedbu ketogene dijete te održavanje i podešavanje iste, ako se pokaže potrebnim. Liječnici se mogu obratiti na info@epilepsija.hr za bilo koje pitanje o uvođenju, provedbi, nadzoru i praćenju provedbe ketogene dijete.

Zahvaljujući napretku medicine, čak 40 000 oboljelih od epilepsije u Hrvatskoj može imati kvalitetan život

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo