Kako pripremiti zdrava, a opet ukusna jela za oboljele od šećerne bolesti? Odgovor zna nutricionistica Diana Gluhak Spajić iz Centra za nutricionizam koja donosi recepte te jelovnik (1700 – 1900 kcal) od tri obroka i noćnog obroka.
1. PUREĆI PERKELT
Sastojci:
- pureće meso (90 g)
- suncokretovo ulje (10 g)
- crveni luk (20 g)
Priprema:
Meso narežite na manje komade. Oljuštite luk, nasjeckajte ga, i dobro ispržite na ulju. Dodajte meso koje smo prethodno začinili, dinstajte i pospite sve sa crvenom paprikom. Kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša. Kada je meso gotovo, pospite sa sjeckanim svježim peršinom.
Živjeti sa šećernom bolešću nije lako – pomoć i podrška obitelji su najvažniji
2. VARIVO OD KELJA
Sastojci:
- kelj glavati (150 g)
- krumpir (200 g)
- mrkva (20 g)
- suncokretovo ulje (10 g)
- luk crveni (10 g)
Priprema:
Luk nasjeckajte na sitno pa ga pirjajte na ulju. Za to vrijeme ogulite krumpir i mrkvu i nasjeckajte ih na kockice. Ubacite u zdjelu pa pustite da se pirjaju nekoliko minuta. Dodajte temeljac i kuhajte dok se krumpiri ne skuhaju do pola. Dodajte još vode, začinite soli, paprom, crvenom paprikom i dodajte lovorov list. Ubacite nasjeckani kelj i kuhajte dok povrće ne omekša.
3. MESNE OKRUGLICE U UMAKU OD RAJČICE
Sastojci:
- Svinjetina mršava (30 g)
- juneće meso (30 g)
- jaje (10 g)
- kuhana rajčica (200 g)
Priprema:
Meso promiješajte vlažnim rukama. Zatim u smjesu dodajte jaje, nasjeckani češnjak i svježi peršin te posolite i popaprite. Smjesu nastavite miješati rukama dok ne postane kompaktna i svi sastojci budu ravnomjerno raspoređeni. Rukama oblikujte okruglice promjera pet centimetara. Neka vam ruke cijelo vrijeme budu vlažne, smjesa će vam se manje lijepiti. Okruglice dodajte u umak od rajčice i promiješajte tako da cijele okruglice budu prekrivene umakom. Poklopite i kuhajte još oko 20-30 minuta. Mesne okruglice poslužite tople uz pire krumpir, rižu ili tjesteninu te uz puno zelene salate.
4. ŠPAGETI S MLJEVENIM MESOM
Sastojci:
- svinjetina srednje masna (30 g)
- juneća lopatica (30 g)
- suncokretovo ulje (5 g)
- tjestenina (60 g)
- češnjak (1 g)
- luk crveni (20 g)
- pasirana rajčica (20 g)
- mrkva (50 g)
Priprema:
Luk očistiti, isjeckati i popržiti kratko na ulju. Dodati mrkvu te dva češnja bijelog luka i njega popržiti. Zatim dodati mljeveno meso i pirjati na laganoj vatri 15 tak minuta uz miješanje dok ne promijeni boju i ne pusti sok. U to sipati pasiranu rajčicu i začine te nastaviti kuhati još pola sata na laganoj vatri.
Umak poslužiti uz kuhanu tjesteninu.
5. VARIVO OD MAHUNA S JUNETINOM
Sastojci:
- Juneće meso (90 g)
- suncokretovo ulje (10 g)
- mahune žute (100 g)
- luk crveni (10 g)
- krumpir (100 g)
- pšenično brašno bijelo (10 g)
Priprema:
Meso narežite na kocke, a krumpire na polovine ili, ako su veliki, na četvrtine. U loncu na ulju popržite meso te dodajte mahune i krumpir te pirjajte 2-3 min. Tada sve pospite brašnom I crvenom paprikom, dobro promiješajte da se podjednako rasporede po mesu i povrću te dodajte vodu. Kasnije tijekom kuhanja ubacite začine. Kuhajte dok meso ne omekša.
6 zlatnih pravila zdravog kuhanja
6. VARIVO OD CVJETAČE I BROKULE S PILETINOM
Sastojci:
- Cvjetača (30 g)
- brokula (100 g)
- mrkva (20 g)
- piletina (60 g)
Priprema:
Brokulu i cvjetaču očistite, operite i natrgajte na manje cvjetove. Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće, a piletinu narežite na manje kockice ili trake. U posudu stavite piletinu, a zatim dodajte mrkvu, poklopite i pirjajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Ravnomjerno posipajte brašnom, promiješajte i zalijte hladnom vodom uz miješanje kako vam se ne bi napravile grudice. Dodajte brokulu, cvjetaču i protisnuti češnjak. Kuhajte dok povrće ne omekša prema vašem ukusu. Povremeno tijekom kuhanja promiješajte.
Otprilike 1/4 kuhanog povrća izvadite šupljom žlicom, miksajte štapnim mikserom te vratite natrag u juhu.
7. BRUDET OD OSLIĆA
Sastojci:
- Oslić (60 g)
- maslinovo ulje (10 g)
- crveni luk (20 g)
- mrkva (10 g)
- kuhana rajčica (10 g)
Priprema:
Na maslinovom ulju pirjati sitno rezani luk dok potpuno ne omekša, dodavati po malo vode da ne zagori. Omekšanom luku dodati rezani češnjak , ribanu mrkvu i sve začine. Podliti s kuhanom rajčicom i par minuta lagano kuhati. Vode dodati vrlo malo. Kada se umak od rajčice ukuha dodati rezani oslić na manje komade ,bosiljak i sitno rezani peršin. Kratko kuhati da se oslić ne raspadne.
Oboljeli od dijabetesa imaju i veći rizik za umiranje od kardiovaskularnih bolesti
8. GULAŠ OD MIJEŠANOG MESA S NOKLICAMA
Sastojci:
- Junetina srednje masna (30 g)
- svinjetina (30 g)
- suncokretovo ulje (10 g)
- pšenično brašno (60 g)
Priprema:
Meso narežite na kockice. Na zagrijano ulje stavite prvo junetinu, kratko popecite, dodajte svinjetinu i još popecite da meso dobije lijepu boju. Podlijte s vinom, malo vode, dodajte lovor i pirjajte poklopljeno da meso omekša. Maknite s vatre i dodajte oko 700 ml vode i dodajte začine. Vratite na laganu vatru. Kuhajte još 15 minuta i dodajte ljute paprike, ovisno koliko želite da je jelo ljuto.
Pred kraj ukuhajte noklice od brašna i vode.
Dijabetes nas ubija – 5 činjenica koje morate znati o šećernoj bolesti
Foto: Shutterstock