Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako se hraniti i imati lijepu kožu?

Čemu se sve okrećemo kako bismo pomladili kožu, učinili ju ljepšom, sjajnijom, čvršćom i mlađom? Kako biste dobili ove rezultate ne morate nužno redovito provoditi kemijske pilinge ili otići pod nož. Dovoljno je održavati rutinu njege tijele i pametno jesti, savjetuju stručnjaci.

Kao što ima veliku ulogu u našem zdravlju, tako prehrana ima bitnu ulogu u zdravlju naše kože. Nemojte zaboraviti da je koža naš najveći organ! Zaista vrijedi ona stara uzrečica “ono si što jedeš”. Naime, stanje naše kože često govori o našem općenitom zdravlju i vitalnosti.

Ako želite imati lijepu i pomlađenu kožu, osim što ju trebate njegovati izvana, morate joj posvetiti i malo pažnje iznutra. Obratite pozornost na vrstu hrane koju konzumirate i pića koja pijete. Sve ove namirnice i vaše navike (pušenje, kasni počinak, loša rutina njege lica i tijela) slikaju sliku zdravlja vaše kože.

Kako se hraniti i imati lijepu kožu?

“Hrana koja održava šećer u krvi na niskoj razini također je korisna za kožu. Prvo što kažem ljudima je da bi trebali izbjegavati šećer, a to uključuje rafinirani šećer, visokofruktozni kukuruzni sirup i obrađene namirnice”, savjetuje Meagen McCusker, profesorica dermatologije Zdravstvenog centra pri Sveučilištu Connecticut.

Ne samo da šećer uzrokuje upale u tijelu nego i oštećuje stanične membrane i može razgraditi kolagen – protein koji zlata vrijedi ako želimo imati elastičnu kožu.

Izbjegavajte hranu koja dolazi “u kutiji“. Takvi su obroci krcati šećerima, solju i aditivima. Umjesto toga posegnite za svježim voćem i povrćem svih boja.

Orašasti plodovi pobrinut će se za potrebnu količinu minerala i vlakana (cink, vitamin E i zdrave omega-3 masne kiseline) kako bi vaša koža blistala i bila mladolika. Omega-3 masne kiseline, koje se također nalaze u lososu, tuni, skuši ili maslinovom ulju, pomažu održati stanične membrane zdravima.

Hidratantne kreme su uglavnom bogate vitaminom E, ali najbolji način da se opskrbite ovim vitaminom je putem hrane. Ciljajte na narančasto i žuto voće i povrće, poput mrkve, batata, manga i paprika te margarina, suncokretovog ulja, maslaac, sojinog ulja i majoneze. Ove namirnice sadrže karotenoide – antioksidanse koje tijelo pretvara u vitamin E i njeguje slojeve kože ispod površine.

Upoznajte ABeCedu vitamina za lijepu kožu

U svoju prehranu uključite i probiotike, koje možete pronaći u jogurtu, kefiru, ali i dodacima prehrani.

“Koža je poput trećeg bubrega. Ako u svom tijelu nemate dovoljno vode koja njime prolazi, ni koža neće dobro funkcionirat. Hidratacija postaje bitnija za kožu kako starimo jer se koža lakše nabire”, njorški dermatolog Alan Dattner je slikovito opisao značaj dovoljne konzumacije vode za ljepotu kože.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo